Son Güncelleme Tarihi:
WordPress site hızlandırma ayarları sitenizin google gibi arama motorları gözünde büyümesi için oldukça elzemdir. Sitenizin yükselmesi için hız en önemli hususların arasında yer alır. İlk sırada bile diyebiliriz. WordPress hız optimizasyonu yapmanız gerçekten çok önemlidir. Bu hem wordpress site sağlığı açısından hem de kullanıcı deneyi açısından gereklidir.
Düşünsenize bir siteden bilgi almak istiyorsunuz fakat çok geç açılıyor. Hemen kapatıp diğer kaynak siteye geçersiniz. İşte bu sebepten ötürü wordpress site hızlandırma ayarlarını çok iyi bir şekilde yapmanız gerekir.
WordPress hızlandırma işlemini gerçekleştirmek inanın çok işinize yarayacaktır. Google gibi arama motorları sitenizi ziyaret eden insanların, sitenizde ne kadar vakit geçirdiğini analiz eder.
Buna göre sitenizin otoritesini belirler. WordPress sitenizi ziyaret edecek olan insanlara hızlı bir dolaşım sunmalısınız. Hızlı bir gezinme sunduğunuzda wordpress siteniz çok daha fazla gelişmeye açık olacaktır.
Bu yazımızda WordPress mobil hızlandırma işlemine dair bilgilerde paylaşıyoruz.
Kısaca bu yazıda belirtilen hızlandırma tekniklerini uyguladığınız taktirde gözle görülür bir farkı hissedeceksiniz. Başlayalım..
İçindekiler
- WordPress site hızlandırma teknikleri
- WordPress site hızlandırma neden bu kadar önemli?
- 1) Tema seçimi
- 2) Host seçimi
- 3) Gereksiz tema ve eklentiler
- 4) Gzip sıkıştırmayı etkinleştirin
- 5) Ön bellekleme eklentisi kullanın
- 6) Resimlerin boyutunu küçültün
- 7) PHP versiyonunu yükseltin
- 8) CDN kullanın
- 9) Kullanmadığınız eklentileri silin
- 10) Enable Keep-Alive
- 11) Bağlantı bildirimlerini kapatın ( Trackbacks and Pingbacks )
- 12) Gravatar Optimizasyonu
- 13) Disqus yorumlarını kaldırın
- 14) AMP kullanın
- 15) Emojileri devre dışı Bırakın
- 16) Gömmeleri devre dışı bırakın
- 17) Sorgu dizelerini kaldırın
- 18) XML-RPC’yi devre dışı bırakın
- 19) Pingleri devre dışı bırakın
- 20) XMLRPC.PHP dosyasının erişimini engelleyin
- 21) RSD bağlantılarını kaldırın
- 22) jQuery migrate kaldırın
- 23) WordPress sürümünü gizleyin
- 24) wlwmanifest Link Kaldır
- 25) RSD bağlantı etiketini kaldırın
- 26) RSS Akışlarını Devre Dışı Bırakma
- 27) Otomatik geri almaları devre dışı bırakma
- 28) REST API bağlantılarını kaldırın
- 29) Dashicons simge kütüphanesini kaldırın
- 30) Google Haritalar’ı devre dışı bırakın
- 31) İletişim formunu devre dışı bırakın
- 32) Heartbeat’ı devre dışı bırakın
- 33) WooCommerce stil sayfalarını devre dışı bırakın
- 34) WooCommerce meta taglarını kaldırın
- 35) WOFF yerine WOFF2 yazı tipleri kullanın
- 36) Yazı tipi simgelerini optimize edin
- 37) CSS ve Javascript’i birleştirin
- Sonuç: WordPress site hızlandırma
WordPress site hızlandırma teknikleri
WordPress site hızlandırma işlemine geçmeden önce sitenizin hız analizini çıkartmanız çok faydalı olacaktır. Bu rapor ile birlikte sitenizde hangi dosyaların, eklentilerin veya resimlerin yavaşlığa sebebiyet verdiğini görebileceksiniz. Birçok hız testi yapabileceğiniz platform bulunur.
Bunlar arasından en yayın olarak kullanılanları GTmetrix ve PageSpeed Insights platformlarıdır. WordPress site hızlandırma ayarlarını yapmaya başlamadan önce kesinlikle bu analizi yapmalısınız. Bu analizle yola çıkarak sitenize optimizasyon çalışması yapacaksınız.

Yukarıda göreceğiniz üzre GTmetrix adresine girip sitemizin hız testini yaptırdık. Çıkan sonuçta bize %81 ve %77 civarında bir hızının olduğunu gösteriyor. Ayrıca aşağıda bulunan alanlarda neleri düzeltmemiz gerektiği hakkında bizi uyarıyor. Mesela ”serve scaled images” alanına tıkladığımızda bizden resimleri optimize etmemizi ister.
”Minimize request size” alanında ise google adsense reklamlarının sebep olduğu sorgulardan bahsediyor. Tabi reklamlara yapabilecek çok fazla bir şey yok ama resimleri optimize edebiliriz.
Size aşağıda bulunan wordpress site hızlandırma ayarlarını yapmadan önce sitenizin hız testini mutlaka yaptırın. Öncelikle önünüzü görün sonra işlem yapmaya başlayın. Bu şekilde çok daha sağlıklı olacaktır.
WordPress site hızlandırma neden bu kadar önemli?
Google gibi arama motorları için artık en önemli hususlardan biri hızdır. Ziyaretçilerinizin sitenizde hızlı dolanması gerekiyor. Hız olmadan asla üst sıralarda yer bulamayabilirsiniz.
Sitenizin mutlaka hızlı ve kullanışlı olması gerekir. Google Search Console yeni gelen güncellemeler ile artık sitenizin hız raporlarına da yer veriyor. Hemen aşağıda wordpress ile yapılmış bir sitenin hız raporunu inceleyebilirsiniz.

wordpress site hizlandirma search console
Yukarıda gördüğünüz üzere hız adı altında yeni alanlarda raporları gösteriyor. Mobil ve masaüstü kullanıcıları için hızlı, orta hızlı ve yavaş sayfaların raporları yer almaktadır.

+ Sitenize gelen ziyaretçilerin %57’si, bir sayfanın yüklenmesi için 3 saniye bekledikten sonra sitenizi terk eder.
+ Siteye gelen ziyaretçilerin %32’si, 1 ile 5 saniye arasında bir sürede siteden çıkıyor.
+ 3 saniyede yüklenen bir site, 1 saniyede yüklenen bir siteden %22 daha az sayfa görüntüleme ve %50 daha yüksek hemen çıkma oranı görür.
+ 5 saniyede yüklenen bir site %35 daha az sayfa görüntüleme ve %105 daha fazla hemen çıkma oranı görür.
+ 10 saniyede yüklenen bir site, %46 daha az sayfa görüntüleme ve %135 daha yüksek hemen çıkma oranıyla karşılaşır.
+ 10 kişinin 8’i “yavaş” siteye geri dönmeyecek.
+ Bu 8 kişiden 3’ü başkalarına bu kötü deneyimlerini anlatacak.
+ 1 saniyelik gecikme, %11 daha az sayfa görüntüleme, %16 oranında müşteri memnuniyeti kaybı ve %7 oranında dönüşüm kaybına eşittir.
+ Performans sorunları yaşayan site ziyaretçilerinin %37-49’ı (neredeyse yarısı) bir işlemi iptal edecek ve bir rakip siteye geçecektir.
+ Site performansıyla ilgili sorunlar, geliri %9’a kadar etkiler.
Henüz geliştirme aşamasında fakat yakın bir zamanda tam fonksiyonlu olarak çalışacaktır. Eğer google gibi aram motorlarında iyi bir konuma gelmek arzusundaysanız öncelikle siteniz hızlı olmalıdır. Şimdi wordpress sitenizi hızlandırmak için hangi adımları izleyeceğinize dair bilgilere göz gezdirelim.
1) Tema seçimi

WordPress site hızlandırma işleminin en önemli kilit taşlarından biride tema seçimidir. Sade ve kullanışlı bir tema seçmek sitenizin açılış hızını arttıracaktır. Çok fazla sorgu ve kod curcunası olan temalar sitenizin yavaş açılmasına sebebiyet verir.
Eğer tema satın alacaksanız mutlaka yukarıda verdiğim site hızı test etme araçlarından biri ile temayı test edin. Hız skoru kaç çıkacak kontrol edin. Ondan sonra temayı alıp almayacağınıza karar verin.
Tema içerisinde fazla font dosyaları, resim ve js kodları bulunuyorsa hızınızı büyük ölçüde düşürür. Bu sebeple css sprite tekniği ile resimleri tek resim dosyasına dönüştürebilen sağlam bir tema yapımcısından tema almaya özen gösterin.
2) Host seçimi

Hız için oldukça önemli etkenlerden biridir. WordPress sitenizin stabil bir şekilde çalışabileceği sağlam bir host firmasını tercih etmelisiniz. Türkiye lokasyon ve bilindik firmaları tercih etmenizde fayda vardır.
İnternettenparakazanmatik.com olarak biz güzelhosting firmasını kullanıyoruz. Gerçekten hızlı, teknik desteğiyle her şeyiyle müşterilerine değer veren bir firmadır. Kullanmanızı tavsiye ederim.
3) Gereksiz tema ve eklentiler

Modern olmasını sağlamak için sitenize yeni özellikler eklemek yaygın bir uygulamadır. WordPress sitelerinde bu, eklentiler ve temalar aracılığıyla yapılır. Çoğu zaman, yeni eklentiler bir öncekilerin işlevselliğini karşılar ve eskileri daha az işlevsel hale getirir. Zaman geçtikçe, sitenizi bir süredir kullanılmayan eklentiler ve temalarla dolu bulabilirsiniz.
Fazla sayıda eklenti, özellikle eski sürümlü eklentiler, WordPress performansını önemli ölçüde engelleyebilir. Genel bir kural olarak, yapmanız gereken ilk şey WordPress’i optimize ederken gereksiz eklentileri kaldırmak veya en azından devre dışı bırakmaktır. İdeal olarak, sitenizin yalnızca çalışabilirliği için gerekli eklentilere sahip olması gerekir.
4) Gzip sıkıştırmayı etkinleştirin
Dosyaları küçültmeye ek olarak, Gzip sıkıştırması olarak adlandırılan ayrı bir sıkıştırma biçiminden de yararlanabilirsiniz. Esasen, birisi sitenizi ziyaret ettiğinde, sunucudaki kaynaklar (dosyalar) getirilir. Kaynaklar ne kadar büyük olursa, onları yüklemek için daha fazla zaman gerekir. Gzip sıkıştırmasını etkinleştirerek, WordPress hızlandırma konusunda bu kaynakların boyutunu önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
Sitenizde Gzip sıkıştırmasının etkinleştirilmiş olup olmadığını kontrol etmek için https://varvy.com/tools/gzip/ adresini kullanın. Değilse, .htaccess dosyanızı düzenleyin ve şu kodu ekleyin:
<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
# For Older Browsers Which Can’t Handle Compression
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
</IfModule>
5) Ön bellekleme eklentisi kullanın
Önbelleğe alma, web sunucusundaki yüklerin bir kısmını boşaltmak için iyi bilinen bir mekanizmadır. Temel olarak, önbelleğe alma motorları, istemcinin sisteminde (tarayıcı, bellek) sıklıkla kullanılan bilgileri saklar; böylece tarayıcının bu bilgileri sunucudan art arda alması gerekmez. Önbelleğe alma önemli ölçüde site performansını artırabilir ve WordPress hızlandırma için önde gelen tekniklerden biridir.
WordPress için WP-Rocket ve W3 Total Cache gibi farklı önbellekleme eklentileri bulunmaktadır. Host firmaları genelde LiteSpeed Cache eklentisi ile uyumlu hizmet vermektedir. Tavsiyem host firmanız ile iletişime geçip LiteSpeed cache eklentisini sitenize kurdurmanızdır. Sitenizi hızlandırabilecek eklentilerden biridir.
6) Resimlerin boyutunu küçültün

Sitenize ekleyeceğiniz resimlerin boyutlarını küçültmek hız için oldukça önemlidir. Küçük boyutlu resimler çok daha hızlı açılmaktadır. Yüklenme süreleri kısa olduğu için sitenizin saniyeler içerisinde açılmasını sağlar. Resimlerinizin boyutunu küçültmek için https://tinyjpg.com/ sitesini kullanabilirsiniz.
Bu siteye yükleyeceğiniz resimleri otomatik olarak küçültür fakat siz görüntü bozukluğu olmadan daha fazla da küçültebilirsiniz.
7) PHP versiyonunu yükseltin

PHP 7’de WordPress performansı, PHP 5’e kıyasla 2 kat artar. PHP 7’de saniyede %112 daha fazla istek işlenebilir. Üstelik, WordPress ayrıca PHP 7’in bellek optimizasyonundan yararlanarak %30-50’lik bir performans artışı sağlıyor.
Bununla birlikte akılda tutulması gereken önemli bir şey de PHP 7’nin geriye dönük uyumluluğunun olmamasıdır. Bunun anlamı, belirli eklentileri ve temaları (PHP 5 üzerinde mükemmel performans gösterenler de dahil) kullanamayacağınız anlamına gelir.
8) CDN kullanın

WordPress sitenizi CDN kulanarak kesinlikle hızlandırabilirsiniz. CDN kullanımı wordpress site hızlandırma işlemini etkileyen öncü faktörlerden birisidir.
Ve eğer özellikle sitenizde resim sayısı fazla ise, CDN kullanımı sizin için tercih meselesi değil, kesinlikle bir zorunluluk olmalı.
Host firmanızın server lokasyonu İstanbul ise, İstanbul’dan sitenize bağlanan bir ziyaretçi ile Berlin’den sitenize bağlanan bir ziyaretçinin sayfa açma hızları farklıdır. Berlin’deki ziyaretçi sitenize, İstanbul’daki ziyaretçiye göre daha geç bağlanır. Ziyaretçinin server lokasyonunuza olan mesafesi arttıkça, sayfa dolum hızı da artar.
CDN kullandığınızda sitenizin dosyaları bir çok noktadaki serverlara dağıtılır ve bir ziyaretçi sitenize, bulunduğu yerin en yakınında olan serverdan bağlanır. Yani CDN kullandığınızda sitenizin server lokasyonu dünyanın her yerinde olur. Buda sitenizin açılma hızını arttır.
9) Kullanmadığınız eklentileri silin

1-WordPress sitenizde yoksa hala Hello Dolly yada WordPress Importer eklentisi duruyor mu ? Hala duruyorsa derhal silmenizi tavsiye ederim.
2-Google analytics eklentisi yerine analytics’in size verdiği kodu sitenize entegre edin ve sitenizin istatistiklerini google analytics sayfası üzerinden takip edin ki sitenize eklenti kullanarak boşu boşuna yük bindirmeyin.
3-Facebook ve twitter sayfalarınız için “beğen kutusu” eklentileri kullanmak yerine, facebook ve twitter’ın sunduğu beğen kutusu kodlarını kullanın.
4-Site Hartitası (sitemap) için ayrı bir eklenti kullanmak yerine, bir çok SEO eklentisinin hali hazırda içinde barındırdığı site haritası özelliğini kullanın.
Önemli: Eğer kullanmadığınız bir eklenti etkisizleştirilmiş olarak eklenti sayfanızda hala duruyorsa, o eklentiyi direkt silin.
Şunu unutmayın, eklenti sayınızı mümkün olduğunca optimum seviyede tutmaya çalışın. Sitenize yüklediğiniz her bir eklenti site dolum hızınızın düşmesine sebep olacaktır.
10) Enable Keep-Alive
1-Keep Alive: Sitenize gelen bir ziyaretçinin tarayıcısı ile siteniz web serverları arasındaki indirme izinleri için yaptığı mesajlaşmadır.
Keep Alive seçeneğini aktif (enable) etmek, ziyaretçi tarayıcısının sitenizden bir şey indireceği zaman her bir indirme işlemi için sitenizin web serverlarından ayrı ayrı izin alınmasının önüne geçer. Böylece site hızından tasarruf etmiş olursunuz.
2-Keep Alive seçeneğini Enable etmek için wordpress sitenizin .htaccess dosyasını açın ve #END WordPress satırından hemen sonra aşağıdaki kodu ekleyin.
<IfModule mod_headers.c>
Header set Connection keep-alive
</IfModule>
11) Bağlantı bildirimlerini kapatın ( Trackbacks and Pingbacks )
Diğer bloglardan bağlantı bildirimi almak, wordpress siteleri arasında iletişimi sağlar aslında. Fakat, bu seçeneği aktif tutmak site hızınıza etki edecektir.
# Bkz: WordPress SEO | 19+ En iyi SEO Ayarları | Eşsiz SEO Teknikleri
Admin paneli Ayarlar >> Tartışma sekmesi altından varsayılan makale ayarlarından diğer bloglardan bağlantı bildirimi almaya izin ver seçeneğini deaktif ederek wordpress site hızlandırma işleminin bir basamağını daha tamamlamış olursunuz.
12) Gravatar Optimizasyonu

Gravatar (global avatar), sizin ve web sitenizin yorumcularının profillerinde resimlere sahip olmasını sağlayan hizmettir. Gravatar kullanmanın birçok avantajı vardır, ancak en büyük dezavantaj yükleme süresidir.
Gravatar’ı kullandığınızda, her yorumun profil resimleri zaman alan Gravatar hizmetinden getirilir. Bu sebeple Gravatar sitelerinizi yavaşlatabilir. Sitelerinizde Gravatar’ı devre dışı bırakın.
13) Disqus yorumlarını kaldırın

Disqus , varsayılan WordPress yorum sistemine popüler bir alternatiftir. Gelişmiş denetleme işlevselliği ve son derece etkili spam önleme nedeniyle çok popüler hale geldi.
Disqus web sitenize her yüklendiğinde, yükleme sürelerini büyük ölçüde etkileyen 10’dan fazla ek istekle sonuçlanır.
Neyse ki, bir çözüm var. Web sitenize Disqus yorumlarını tembel olarak yüklemeye yardımcı olan bir geliştirici tarafından Disqus Koşullu Yük adında bir eklenti oluşturuldu.
14) AMP kullanın
Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak şarttır . AMP size bu konuda yardımcı olur. AMP veya Hızlandırılmış Mobil Sayfalar , mobil cihazlarda içerik ve reklam dağıtımını hızlandırmak için tasarlanmış açık kaynaklı bir web standardıdır.
Proje, Ekim 2015’te Google tarafından dünyadaki birçok yayının ortaklıklarıyla duyuruldu. 2016’dan bu yana milyonlarca sayfa AMP standardı kullanılarak sunuldu ve büyük yayınlar AMP sayfalarının% 75’e kadar daha hızlı yüklendiğini ve on kat daha az bant genişliği tükettiğini bildirdi .
Hız ve bant genişliğindeki inanılmaz gelişmelerle, AMP’yi de seçmeniz gerektiği açıktır.
15) Emojileri devre dışı Bırakın
Emojiler web sitenizde eğlencelidir, ancak değerli yükleme süresine mal olduğunda değil. Emojileri etkinleştirmek için güçlü bir neden olmadığı sürece, web sitenizde emoji kullanımını devre dışı bırakmalısınız.
/**
* Disable the emoji's
**/
function disable_emojis() {
remove_action( 'wp_head', 'print_emoji_detection_script', 7 );
remove_action( 'admin_print_scripts', 'print_emoji_detection_script' );
remove_action( 'wp_print_styles', 'print_emoji_styles' );
remove_action( 'admin_print_styles', 'print_emoji_styles' );
remove_filter( 'the_content_feed', 'wp_staticize_emoji' );
remove_filter( 'comment_text_rss', 'wp_staticize_emoji' );
remove_filter( 'wp_mail', 'wp_staticize_emoji_for_email' );
add_filter( 'tiny_mce_plugins', 'disable_emojis_tinymce' );
}
add_action( 'init', 'disable_emojis' );
/**
* Filter function used to remove the tinymce emoji plugin.
* @param array $plugins
* @return array Difference between the two arrays
*/
function disable_emojis_tinymce( $plugins ) {
if ( is_array( $plugins ) ) {
return array_diff( $plugins, array( 'wpemoji' ) );
} else {
return array();
}
}
Yukarıdaki kodu emojileri devre dışı bırakmak için function.php dosyanızın içine yerleştirin.
16) Gömmeleri devre dışı bırakın
Bir YouTube videosunu, bir tweet’i veya bir Facebook yayınını yayınlarınıza nasıl gömdüğünüze benzer şekilde, yayınınız diğer web sitelerine de gömülebilir.
Bu özellik WordPress 4.4’te tanıtıldı ve o zamandan beri var.
Gömme yararlı bir özellik olabilir. Ancak, çoğu web sitesi bu özelliği hiç kullanmamıştır ve muhtemelen gelecekte kullanmayacaklardır.
Gömmeler hakkında ilk kez okuyorsanız, muhtemelen özelliğe de ihtiyacınız yoktur. Özelliği kullanmıyorsanız, sunucuda ek yüke sahip olmaya değmez.
function disable_embeds_code_init() {
// Remove the REST API endpoint.
remove_action( 'rest_api_init', 'wp_oembed_register_route' );
// Turn off oEmbed auto discovery.
add_filter( 'embed_oembed_discover', '__return_false' );
// Don't filter oEmbed results.
remove_filter( 'oembed_dataparse', 'wp_filter_oembed_result', 10 );
// Remove oEmbed discovery links.
remove_action( 'wp_head', 'wp_oembed_add_discovery_links' );
// Remove oEmbed-specific JavaScript from the front-end and back-end.
remove_action( 'wp_head', 'wp_oembed_add_host_js' );
add_filter( 'tiny_mce_plugins', 'disable_embeds_tiny_mce_plugin' );
// Remove all embeds rewrite rules.
add_filter( 'rewrite_rules_array', 'disable_embeds_rewrites' );
// Remove filter of the oEmbed result before any HTTP requests are made.
remove_filter( 'pre_oembed_result', 'wp_filter_pre_oembed_result', 10 );
}
add_action( 'init', 'disable_embeds_code_init', 9999 );
function disable_embeds_tiny_mce_plugin($plugins) {
return array_diff( $plugins, array('wpembed') );
}
function disable_embeds_rewrites ($rules) {
foreach($rules as $rule => $rewrite) {
if(false !== strpos($rewrite, 'embed=true')) {
unset($rules[$rule]);
}
}
return $rules;
}
Web sitenize yerleştirmeleri devre dışı bırakmak için yukarıdaki kodu kopyalayıp function.php dosyasına yapıştırın.
17) Sorgu dizelerini kaldırın
WordPress’teki birçok CSS ve JS dosyasına bu scripts.js? Ver = 2.7.9 gibi görünen bir sorgu eklenir.
“? Ver = 2.7.9”, yüklenmesi gereken belirli bir dosya sürümünü belirten sorgu dizesidir.
Sorgu dizeleriyle ilgili sorun, çoğu sunucunun dosyaları sorgu dizeleriyle önbelleğe almamasıdır. Bu, her istekte, sorgu dizelerine sahip tüm dosyaların sunucudan indirilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu, çok fazla bant genişliği ve sistem kaynağını boşa harcar ve bu da yükleme sürelerini artırır.
Sorgu dizelerini devre dışı bırakarak web sitenizin yükleme sürelerini geliştirebilirsiniz. Sorgu dizesinin kaldırılması, dosyaların önbelleğe alınmasını sağlar ve bu da yükleme süresini azaltır.
function _remove_script_version ( $src ){
$parts = explode( '?', $src );
return $parts[0];
}
add_filter( 'script_loader_src', '_remove_script_version', 15, 1 );
add_filter( 'style_loader_src', '_remove_script_version', 15, 1 );
Sorgu dizelerini kaldırmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
18) XML-RPC’yi devre dışı bırakın
XML-RPC, çeşitli uygulamalar arasındaki iletişimi standartlaştırmak için kullanılan bir protokoldür. Resmi WordPress mobil uygulamasını, bir WordPress istemcisini veya WordPress’e bağlanan başka bir uygulamayı kullandığınızda kullanılır.
Bu özelliklerden herhangi birini kullanmazsanız , yükleme sürenizi artırmak için bunları güvenle devre dışı bırakabilirsiniz.
add_filter( 'xmlrpc_enabled', '__return_false' );
XML-RPC’yi devre dışı bırakmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
Hizmetin devre dışı olduğunu doğrulamak için WordPress XML-RPC Doğrulama aracını kullanabilirsiniz. Web sitenizin adresini buraya girin ve ‘Kontrol Et’ düğmesine basın.
19) Pingleri devre dışı bırakın
Geri izleme, başka bir WordPress bloguna bağlandığınızda oluşturulan bir WordPress açıklaması türüdür. Bu özellik etkinleştirilirse, blogunuza başka bir blog bağlantısı olduğunda da Pingback bildirimleri alırsınız.
Geri bildirimler WordPress’in ilk günlerinde kullanıldı ve şimdi nadiren kullanılıyorlar. Yükleme sürelerinizi artırmak için Pingbacks özelliğini güvenle devre dışı bırakabilirsiniz.
WordPress’te Pingback’leri devre dışı bırakmak için WordPress yöneticinizin Ayarlar> Tartışma bölümüne gidin ve aşağıdaki ayarların işaretini kaldırın.

Bu, yalnızca yeni gönderilerde Geri Pingleri devre dışı bırakır, ancak eski gönderilerde Geri Bildirimler etkin kalır. Eski yayınlarda Geri Bildirimleri devre dışı bırakmak için şu adımları izleyin:
- Git Mesajlar> Tüm Mesajlar
- Tüm mesajları toplu olarak seç
- Toplu İşlemler açılır menüsünde Düzenle’yi ve ardından Uygula’yı seçin
- Pings açılır menüsünde ‘İzin verme’ seçeneğini belirtin
- Güncelle’yi tıklayın
20) XMLRPC.PHP dosyasının erişimini engelleyin
Yukarıda kullandığımız yöntem XML-RPC’yi devre dışı bırakır, ancak xmlrpc.php dosyasına hala erişilebilir. En kötü durumda saldırı senaryosunu önlemek için dosyaya erişimi devre dışı bırakmak daha iyidir.
<Files xmlrpc.php>
<IfModule mod_authz_core.c>
Require all denied
</IfModule>
<IfModule !mod_authz_core.c>
Order allow,deny
Deny from all
</IfModule>
</Files>
Xmlrpc.php dosyasına erişimi devre dışı bırakmak için yukarıdaki kodu .htaccess dosyanıza ekleyin.
21) RSD bağlantılarını kaldırın
RSD, WordPress bloglarında Pingback’leri ve XML-RPC’yi keşfetmeye yardımcı olan bir keşif hizmetidir. XML-RPC ve Pingback’leri devre dışı bıraktıysanız, RSD’yi de güvenle devre dışı bırakabilirsiniz.
remove_action( 'wp_head', 'rsd_link' ) ;
Yukarıdaki kodu RSD bağlantılarını devre dışı bırakmak için temanızın function.php dosyasına yapıştırın.
22) jQuery migrate kaldırın
Query Migrate, web sitenizin her sayfasında bulunan Javascript dosyalarıdır ( jquery-migrate.js ve jquery-migrate.min.js ). Bunlar, jQuery’nin eski sürümlerini kullanan temalara destek sağlamak için dahil edilmiştir.
Web sitenize 10.000 ziyaretçiniz varsa, jQuery Migrate dosyalarının sunucunuz tarafından 10.000 kez sunulması gerekecektir . Bu sadece bant genişliğini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda yükleme sürenizi de artırır. Modern bir tema kullanırsanız jQuery Migrate’ı güvenle devre dışı bırakabilirsiniz.
JQuery Migrate’ı devre dışı bırakmak için, jQuery Migrate Eklentisini Kaldır’ı yükleyebilirsiniz . Eklenti oldukça küçüktür ve yüklemek sunucunuza herhangi bir yük getirmez.
23) WordPress sürümünü gizleyin
Varsayılan olarak, WordPress web sitenizdeki her sayfada geçerli WordPress sürümünü gösteren bir meta ad etiketi içerir.

Bu fazla kod satırının kaldırılması, sayfa yükünü birkaç bayt azaltacaktır. Birkaç bayt tasarruf etmenin buna değip değmeyeceğini mi düşünüyorsunuz? Ancak unutmayın, günde binlerce ziyaretçiye hizmet ettiğinizde çok fazla bayt toplanır.
// remove version from head
remove_action('wp_head', 'wp_generator');
// remove version from rss
add_filter('the_generator', '__return_empty_string');
// remove version from scripts and styles
function shapeSpace_remove_version_scripts_styles ($src) {
if (strpos($src, 'ver=')) {
$src = remove_query_arg('ver', $src);
}
return $src;
}
add_filter('style_loader_src', 'shapeSpace_remove_version_scripts_styles', 9999);
add_filter('script_loader_src', 'shapeSpace_remove_version_scripts_styles', 9999);
Web sitenizdeki WordPress sürümünü gizlemek için yukarıdaki kodu temanızın function.php girin.
24) wlwmanifest Link Kaldır
Wlwmanifest etiketi, her WordPress web sitesinde gösterilen başka bir meta etikettir.

Etiket, doğrudan WordPress’te yayınlamak için kullanılan neredeyse kullanılmayan bir uygulama olan Windows Live Writer tarafından kullanılmaktadır. Yükleme sürenizi marjinal olarak artırmak için bu kodu kaldırabilirsiniz.
remove_action('wp_head', 'wlwmanifest_link');
Wlwmanifest etiketini kaldırmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
25) RSD bağlantı etiketini kaldırın
RSD hizmetini devre dışı bıraktık, ancak meta etiketi web sitenizdeki her sayfada görünmeye devam ediyor.
RSD hizmeti devre dışı bırakıldığından, bu etiketi web sitenizin başlığından güvenle kaldırabilirsiniz.
<?php remove_action('wp_head', 'rsd_link'); ?>
RSD bağlantı etiketini kaldırmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
26) RSS Akışlarını Devre Dışı Bırakma
RSS veya Zengin Site Özeti, blogunuzun içeriğinin makine tarafından okunabilir bir biçimde paylaşılma yoludur. Öncelikle toplama uygulamaları tarafından birçok web sitesinden (Feedly gibi) içerik toplamak ve görüntülemek için kullanılır.
İçeriğinizi tüketmek için RSS feed’inizi kullanan herhangi bir kullanıcınız yoksa, RSS işlevini tamamen devre dışı bırakabilirsiniz.
function itsme_disable_feed() {
wp_die( __( 'No feed available, please visit the <a rel="noopener" href="'. esc_url( home_url( '/' ) ) .'">homepage</a>!' ) );
}
add_action('do_feed', 'itsme_disable_feed', 1);
add_action('do_feed_rdf', 'itsme_disable_feed', 1);
add_action('do_feed_rss', 'itsme_disable_feed', 1);
add_action('do_feed_rss2', 'itsme_disable_feed', 1);
add_action('do_feed_atom', 'itsme_disable_feed', 1);
add_action('do_feed_rss2_comments', 'itsme_disable_feed', 1);
add_action('do_feed_atom_comments', 'itsme_disable_feed', 1);
WordPress ayrıca RSS başlığınıza bağlantıları sayfanın başlığına gömer. RSS beslemesini devre dışı bıraktıysanız, aşağıdaki kodu kullanarak bunu da devre dışı bırakmalısınız.
remove_action ('wp_head', 'feed_links_extra', 3);
remove_action ('wp_head', 'feed_links', 2);
RSS bağlantılarının başlık bölümünde görünmesini devre dışı bırakmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına yerleştirin.
27) Otomatik geri almaları devre dışı bırakma
Web sitenizdeki yayınlarınızdan birine bağlandığınızda oluşturulur. Hiçbir değer sağlamazlar ve devre dışı bırakılmalıdırlar.
function no_self_ping( &$links ) {
$home = get_option( 'home' );
foreach ( $links as $l => $link )
if ( 0 === strpos( $link, $home ) )
unset($links[$l]);
}
add_action( 'pre_ping', 'no_self_ping' );
Devre dışı bırakmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
28) REST API bağlantılarını kaldırın
WordPress REST API, WordPress’in diğer uygulamalarla iletişim kurmasına ve geliştiricilerin yaratıcı çözümler oluşturmalarına izin verir. Ancak, çoğu web sitesi bu özelliği kullanmaz ve devre dışı bırakılabilir.
Web sitenizdeki her sayfada, başlıkta devre dışı bırakılması gereken bir bağlantı bulunur.
<link rel='https://api.w.org/' rel="noopener" href='https://domain.com/wp-json/' />
Bunu düzeltmek için aşağıdaki kodu kullanın.
add_action('after_setup_theme', function(){
remove_action( 'wp_head', 'rest_output_link_wp_head', 10 );
});
REST API bağlantılarını kaldırmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
29) Dashicons simge kütüphanesini kaldırın
Birçok WordPress teması artık simgeler tabanlı yazı tipleriyle paketlenmiştir. Bunlardan en yaygın olanlarından biri Dashicons Simge Kütüphanesidir.
Dashicons.min.css, simge stillerini içeren dosyadır ve boyutu yaklaşık 30 kb’dir. Ziyaretçi sayısıyla çarptığınızda , bu tek dosyanın neden bant genişliği ve sunucu yükünün ne kadar olduğunu anlayabilirsiniz.
Dashicons kullanmıyorsanız, kaldırmalısınız. Ancak dosyayı WordPress kurulumunuzdan silemezsiniz. Temanız Dashicons’a ihtiyaç duyacak şekilde kodlanmışsa, web sitenizin düzenini bozabilir.
Bu sorunu önlemek için aşağıdaki kodu kullanın.
// remove dashicons
function wpdocs_dequeue_dashicon() {
if (current_user_can( 'update_core' )) {
return;
}
wp_deregister_style('dashicons');
}
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'wpdocs_dequeue_dashicon' );
Dashicons’u devre dışı bırakmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına yapıştırın.
Yukarıdaki kodun, Dashicons’un site yöneticileri için devre dışı bırakılmayacağı şekilde oluşturulduğunu lütfen unutmayın. Bunun nedeni, Dashicons tüm kullanıcılar için devre dışı bırakılmışsa, bazen web sitesinin ön tarafında görünen yönetici çubuğunu kırar.
30) Google Haritalar’ı devre dışı bırakın
Birçok tema ve eklenti, Google Haritalar API’sını bunlarla bir araya getirir; Google Maps API uyumsuz olarak yüklenirken, sayfanın toplam yükleme süresini büyük bir farkla artırır.
/*
* Remove Google Maps API Call
*/
function disable_google_map_api($load_google_map_api) {
$load_google_map_api = false;
return $load_google_map_api;
}
$plugins = get_option('active_plugins');
$required_plugin = 'auto-location-pro/auto-location.php';
if ( in_array( $required_plugin , $plugins ) ) {
add_filter('avf_load_google_map_api', 'disable_google_map_api', 10, 1);
}
Web sitenizde Google Haritalar’ı devre dışı bırakmak için, yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
Veya aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.
add_filter( 'avf_load_google_map_api', '__return_false' );
Açıkçası, bu, web sitenizin tamamında Google Haritalar’ı devre dışı bırakacak ve katıştırılmış haritalara sahip sayfalarınız varsa, bunlar da kesilecektir.
31) İletişim formunu devre dışı bırakın
Contact Form 7, WordPress için mevcut en popüler iletişim formu eklentilerinden biridir. Contact Form 7’yi kullanırsanız, bir form içerip içermediğine bakılmaksızın, CSS ve JS dosyalarının web sitenizin her sayfasına yüklendiğini bilmelisiniz. Bu, kaçınmanız gereken gereksiz kaynak israfıdır.
Her sayfa yüklemesinde dosyaların yüklenmesini devre dışı bırakmak için bu kodu kullanın.
add_filter( 'wpcf7_load_js', '__return_false' );
add_filter( 'wpcf7_load_css', '__return_false' );
Yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
32) Heartbeat’ı devre dışı bırakın
WordPress, bir tarayıcı ile sunucu arasında bağlantı kurmak ve sürdürmek için bir Heartbeat API’sı kullanır. WordPress, yayınlarınızı otomatik olarak arka planda kaydettiğinde bunu yaşarsınız.
Heartbeat API kullanışlı bir özelliktir. Ancak, performans açısından bakıldığında, WordPress sunucuya her 15 saniyede bir AJAX çağrısı yaptığı için iyi değil, bu da sunucuda bazı kodların yürütülmesine neden oluyor. Bu sebeple, CPU kaynaklarının akıllıca kullanılmıyor.
CPU kullanımınızı ve ücretsiz kaynaklarınızı azaltmak için Heartbeat API’sını devre dışı bırakabilirsiniz.
add_action( 'init', 'stop_heartbeat', 1 );
function stop_heartbeat() {
wp_deregister_script('heartbeat');
}
Heartbeat API’sını devre dışı bırakmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına yapıştırın.
33) WooCommerce stil sayfalarını devre dışı bırakın
WooCommerce’i yüklediğinizde, web sitenize sayfanızla yüklenen birkaç stil sayfası ekler. Özel bir tema (büyük olasılıkla) kullanıyorsanız, bu stil sayfalarının yüklenmesini durdurabilirsiniz.
add_filter ('woocommerce_enqueue_styles', '__return_empty_array');
Yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
Kendi stil sayfanızı sıralamak istiyorsanız, bu kodu kullanın.
/** Enqueue your own stylesheet */
function wp_enqueue_woocommerce_style(){
wp_register_style( 'mytheme-woocommerce', get_template_directory_uri().'/css/woocommerce.css' );
if ( class_exists( 'woocommerce' ) ) {
wp_enqueue_style( 'mytheme-woocommerce' );
}
}
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'wp_enqueue_woocommerce_style' );
Kendi stil sayfanızı sıralamak için function.php dosyasının içindeki yukarıdaki kodu kullanın.
34) WooCommerce meta taglarını kaldırın
WooCommerce’i yüklediğinizde, web sitenizin arka planına çok fazla meta tag ekler. Bu meta taglar çok az amaca hizmet eder ve arka plan yükleme sürenizi artırmak için bunları devre dışı bırakabilirsiniz.
add_action('edit_form_after_title', 'my_custom_post_edit_form', 100);
/**
* remove all meta boxes, and display the form
*/
function my_custom_post_edit_form($post) {
global $wp_meta_boxes;
// remove all meta boxes
$wp_meta_boxes = array('my_custom_post_type' => array(
'advanced' => array(),
'side' => array(),
'normal' => array(),
));
// show my admin form
require dirname(__FILE__) . '/views/my-custom-post-edit-form.php';
Meta kutuları devre dışı bırakmak için yukarıdaki kodu temanızın function.php dosyasına ekleyin.
35) WOFF yerine WOFF2 yazı tipleri kullanın
WOFF (Web Açık Yazı Tipi Biçimi), web için özel olarak tasarlanmış bir web biçimidir. Meta veri ve sıkıştırma ile birleştirilmiş OTF veya TTF yazı tipi biçimidir.
WOFF2, yeni nesil WOFF yazı tipleridir. Yeni standart, ortalama olarak WOFF formatına göre% 30 daha fazla sıkıştırma sunar . Bu, yazı tipinizin boyutunu daha da azaltacaktır.
Bant genişliğinden tasarruf etmek ve web sitenizi hızlandırmak için web sitenizde WOFF2 yazı tiplerine geçmenizi öneririz.
36) Yazı tipi simgelerini optimize edin
Font Awesome başka yaygın olarak kullanılan bir simge kütüphanesidir. Font Awesome’i kullandığınızda, sunucunuzda art arda yüklenmesi gereken bir CSS dosyası oluşturulur.
Font Awesome yüklemesini hızlandırmak için KeyCDN’nin Font Awesome’e adanmış ücretsiz CDN’sini kullanabilirsiniz .
Nasıl ayarlayacağınız aşağıda açıklanmıştır.
- Temanızın header.php dosyasını düzenleyin.
https://opensource.keycdn.com/fontawesome/4.6.1/font-awesome.min.css
Yukarıdaki kodu etiketler arasına yapıştırın.
37) CSS ve Javascript’i birleştirin
Web siteniz tarayıcıya yüklendiğinde, Javascript dosyaları ve CSS ayrı olarak indirilir. Her iki dosyayı tek bir dosyada birleştirerek bu işlemi optimize edebilirsiniz.
CSS ve Javascript dosyalarınızı birleştirme işlemini otomatikleştirmek için aşağıdaki eklentileri kullanmanızı öneririz.
Sonuç: WordPress site hızlandırma
Umarız, WordPress web sitenizin hızını artırmak için bu müthiş kılavuzundan keyif aldınız ve önemli avantajlar elde ettiniz. Oturumu kapatmadan önce size hatırlatmak istediğimiz iki şey var.
İlk olarak, optimizasyon sürekli bir süreçtir. Bugün 100 puan kazanabilirsiniz , ancak bir süre sonra web sitenizin performansı tekrar düşmeye başlayabilir. Sorunları önceden etkili bir şekilde belirlemek ve performansı olumsuz etkilemeden önce çözmek için web sitenizin performansını düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir.