Son Güncelleme Tarihi:
Ticari kredi borcu ödenmezse ne olur? Eve icra gelir mi? Ticari kredi borcunu ödemeyenler ne yapmalı? Genel olarak firmanız ve şirketiniz için bankadan ticari kredi aldınız ve bunu ödeyemiyorsunuz. Bununla ilgili ne gibi sonuçlarla karşılaşacağınıza, icraya düşüp düşmeyeceğinize dair bilgilere ulaşabileceksiniz.
Temel olarak kredi borçları bireysel ve ticari farketmeksizin ödenmediği takdirde yargıya taşınır. Fakat bireysel kredilerle ticari krediler arasında fark vardır. Yasal süreç bireyselde kişi bazlı olurken, ticari kredilerde firma bazlıdır.
Ticari kredi, işletmenin kendini geliştirmek ve iş sahalarına açılması, yeni yatırımları veya borçları için bankalardan aldıkları finansal destekli kaynaklardır. İster büyük ister küçük işletme olsun bankalar tarafından bu kredi türlerinden faydalanma hakkına sahiptirler.
İçindekiler
Ticari kredi borcu ödenmezse ne olur? Eve icra gelir mi?
Bireysel müşterilerde kredi borcu ödenmediğinde icra bireyselleşirken, ticari kredi borcunu ödemeyen müşteriler için icra durumu ticari firmalar bazında gerçekleşir.
Ticari kredi çektiniz ve 3 ay borcunuzu ödeyemediğiniz taktirde yani 90 günde yasal işlemler başlatılır. Bu sürece geçmeden önce banka tarafından gerekli uyarılar yapılır. Uyarılara rağmen belirtilen 90 gün sonra dosyanız direkt olarak avukata verilir. Bu süreç başladığında muhatabınız banka değil avukat olur.
Ticari kredi borcu ödenmediği takdirde direkt olarak yasal işlemler başlatılacak ve Merkez Bankası tarafından kara listeye alınacaksınız. Ticari kredi borçları ödenmediği takdirde iş icraya kadar gidebilmektedir.
# 90 gün yani 3 ay içerisinde borcunuzu öderseniz böyle sıkıntılara maruz kalmazsınız.
Ticari kredi borcu 90 gün içinde ödenmezse ne yapılabilir? Ticari kredi borcu ödenmezse ne olur?
Ticari kredi borcu eğer 90 gün içerisinde de ödenmezse bankaya başvurulup yapılandırma yapılması talep edilebilir. Yapılacak olan yapılandırma işlemleri taksit sayınızı daha fazla uzatıp ödeme miktarını düşürecektir. Bu işlem bir nebzede olsa sizi rahatlatabilir.
Eğer bu süre içinde borcunuzu öderseniz yalnızca gecikme faizini ödersiniz, ödemezseniz eğer banka tarafından idari takip başlar. Banka mail veya telefon yoluyla ve yazılı olarak sizinle iletişime geçer ve 7 günlük bir zaman daha tanırlar. Bu sürede geciken 3 aylık borcunuzun ödenmesini talep eder. Bu süreçte yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Fakat bulunmazsanız eğer artık hukuki işlemler başlar.
Yasal takibin başlaması ile ticari firmayı daha zor günler bekler. Mevcut borcu artan firma aynı zamanda avukat masrafları, icra masrafları gibi yeni ödeme kalemleri ile karşı karşıya kalır. Yapılan icra tebligatı ile ödeme yine yapılmazsa, icra işlemi başlatılır ve ticari firma üzerine olan bankalardaki hesaplara bloke koyularak borcun karşılanması sağlanmaya çalışılır. Hesaplarında bakiye bulunmayan yada yeterli bakiye bulunmadığında firma üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz mallar üzerine icra konularak borcun kapatılması adına satışın yapılması beklenir. Satış ile normal fiyatından daha düşük bedelle satılan ürünlerden ticari firma yine zarar etmiş olur.
Diyelim ki 1.500.000 TL borcunuz var ve bunu 120 ay olarak çektiniz. Bu borcu ödemediniz ve yapılandırdınız. Yapılandırılan bu kredinin vadesi 120 aydan daha fazla süreye çıkıp aylık ödeme miktarı da düşecektir.
Ticari kredi borcu için yapılandırma yapmazsanız icralık olabilirsiniz.
Hukuki süreç başladığı an itibarıyla banka borcunuza ek olarak avukatın masrafları, icra masrafları da borca eklenerek borcunuz katlanır. İcra tebligatı yapılır, bu icra tebligatıyla birlikte de herhangi bir ödemede bulunmaz ve bu duruma devam ederseniz icra işlemleri başlayacaktır. Yani icradan kaçmak imkansızdır.
Firmanıza ait olan banka hesapları tamamen bloke edilecek ve tamamına el koyulacak para tahsil edilmeye çalışılacaktır. Eğer para bu şekilde tahsil edilmezse firmanız üzerinde bulunan taşınır ya da taşınmaz her türlü mala el konulacaktır. Eğer bu durumda da herhangi bir yeterli meblağ oluşturulmazsa, direkt firma hissenize icra gelecektir.
Ticari kredi borcunuzu ödeyemediğiniz taktirde konkordato yapabilirsiniz.
Kredi borcunuzu hiç bir şekilde ödeyemeyecek duruma geldiğinizde icra ve yasal sürecin başlamasını önlemek adına konkordato yapabilirsiniz. Konkordato, ticari kredi ödemelerini durduran bir işlemdir. Bu işlemi gerçekleştirdiğinizde borçlarınız ertelenir.
# Bkz: Kredi Sicili Nedir? Kredi Notunun Bozulması Ne Demek?
Yalnız bu işlemleri başlatmadan önce bankanız ile iletişime geçmenizde fayda vardır. Banka ile yapacağınız birebir görüşme sonrası alınan kararlar daha sağlıklı olacaktır.
Ayrıca konkordato işlemini başlatmak için mahkeme kararı gerekmektedir. Ticari kredi borcunu ödeyemeyenler için daha fazla faiz ve para ödememek için en iyi yöntem budur.