Son Güncelleme Tarihi:
Pilot olmak için gerekenler nelerdir? Pilot olma şartları nelerdir? Pilot maaşları ne kadardır? Pilotluk eğitimi veren üniversitelerden, göz muayenesi ve sağlık testine kadar gerekli olan tüm şartları ve koşulları yazımızda öğrenebileceksiniz. Pilot olmak her gencin hayalleri arasında yer alabilir. Gökyüzünde süzülmeyi kim istemez? Yükseklik korkusu olanlar hariç tabi.
Gençlerin çoğu pilot olmak için neler gerektiğine dair hiç bir bilgiye sahip değil. Pilot olmak için hangi üniversiteye gidilir? Boy kilo sınırı nedir? Göz muayenesinde bir sorun çıkması durumu nasıl etkiler? Pilotluk mesleği yapılır mı? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bütün bu sorulara yazımızın devamında cevap bulabileceksiniz. Pür dikkat okuyun.
Pilot olmak isteyen binlerce aday var. Bu meslek hem maaşı hem de eğlenceli olmasından dolayı oldukça popüler. Ayrıca pilot olanların her ülkeyi ve şehri gezme imkanları bulunuyor. Dolgun maaş, ücretsiz seyahat, gökyüzünde süzülme böyle bir işi kim istemez ki? 🙂
İçindekiler
- Pilot olmak için gerekenler, pilot olma şartları ve pilot maaşları
- Eğitim Süreci
- Pilotluk Mesleği ve Eğitim Süreci Gereksinimleri
- Pilotluk Mesleği Çeşitleri
- Pilot olmak için Türkiye’de nerelere başvurabilirim?
- Pilot olmak için ne mezunu olmam gerekiyor?
- Mezuniyet dışında dikkat edilecek başka husus var mıdır?
- Pilot olmak için İngilizce bilmek ne kadar önemlidir?
- Hava yolu pilot lisansına sahip olmak için yaklaşık ne kadar ücret ödemem gerekir?
- Hava yolu pilot lisansına sahip olmak için ne kadar süreye ihtiyaç var?
- Birçok uçuş okulu var, hangisini tercih edeceğim, nelere dikkat edeyim?
- Pilot maaşları ne kadar?
- Pilotlar ne kadar para kazanıyor?
- Pilot olmanın avantajları
- Pilot olmanın dezavantajları
Pilot olmak için gerekenler, pilot olma şartları ve pilot maaşları
Öncelikle nasıl uçmak istediğinize karar vermelisiniz. Pilot lisansı alınmasına ilişkin kurallar, uçmak istediğiniz hava aracı tipine göre değişkenlik arz etmektedir. Seçiminizi uçaklar, helikopterler, balonlar veya çok hafif hava araçları arasından yapabilirsiniz. Bazı lisanslar sadece hobi olarak uçmanız için kısıtlamaya tabi iken, bazı lisanslar ise kariyer hedeflerinize göre daha geniş yetkilerde uçma izni vermektedir.
Eğitim Süreci
Pilot lisansı alınmasına ilişkin kurallar, uçmak istediğiniz hava aracı tipine göre değişkenlik arz etmektedir. Seçiminizi uçaklar, helikopterler, planörler, çok hafif hava araçları, balonlar vb. hava araçları arasından yapabilirsiniz. Bazı lisanslar sadece Türkiye dâhilinde kullanılmak üzere kısıtlamaya tabi iken, bazı lisanslar ise size diğer ülkelerde uçma izni vermektedir.
Ne tür uçuş gerçekleştirmek istediğinizi de düşünmeniz gerekmektedir. Öğrenci pilottan havayolu nakliye pilotuna kadar uzanan bir takım farklı pilot lisansları mevcuttur.
Geçiminizi pilotluktan sağlamak istiyorsanız ticari seviyede lisansa sahip olmanız gerekecektir. Havayolları, pilot adaylarını işe almadan DLR olarak adlandırılan veya buna benzer testlerden geçirmektedir.
Bu testlerden başarılı olmak için adayın görsel hafıza, duyu organları arasındaki koordinasyon, konsantrasyon, temel fizik kavramları, üç boyutlu düşünme, algılama hızı ve geçici bellek gibi kriterler ölçülmektedir. Bu özellikleriniz zayıf ise eğitimlerinizi tamamlasanız bile havayollarında pilot olarak istihdam edilebilmeniz mümkün gözükmemektedir.
Halihazırda Türkiye’de mevcut olan lisans seviyeleri şunlardır:
- Öğrenci Pilot Lisansı SPL
(Eğitim altında iken yalnız (solo) uçuşa tabi olma ön şartı) - Hususi Pilot Lisansı PPL
(sadece hususi kullanım amaçlıdır – herhangi bir bedel karşılığı kullanılamaz) - Ticari Pilot Lisansı CPL
(ticari kullanım amaçlıdır) - Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı ATPL
(ticari kullanım amaçlıdır – Hava Taşıma İşletmelerinde Kaptan Pilot olmak için gereken lisansıdır.)
Lisanslar ulusal mevzuat ve ICAO standartları gereğince tanzim edilmektedir. Pilotlara ilişkin başlıca İlgili mevzuat şunlardır;
1. SHT – 1T Öğrenci Pilot Seçiminde Kullanılacak Test Talimatı
2. SHY – 1 Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği
3. SHT – 2 Helikopter Pilotu Lisans Talimatı
4. SHT – 1E Balon Pilotu Lisans Talimatı
5. SHT – 3 Havacılık Sağlık Talimatı
Genel olarak pilot olmak 5 ana unsurdan oluşmaktadır:
1. Pilotluğa engel herhangi bir sağlık probleminin bulunmaması
- Genelde, ticari kullanım için Sınıf 1 Sağlık sertifikası gerekli olup, hususi kullanım için Sınıf 2 Sağlık sertifikası yeterli olacaktır. Karşılanması gereken standartlar Havacılık Sağlık Talimatı SHT-3 ile belirlenmiştir.
- Astım, diyabet ve renk körlüğü gibi durumlar pilotluğa engel sağlık problemleri arasındadır.
- Uçuş eğitimine başlamadan önce gerekli tıbbi şartları, Genel Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş bir hastaneden alacağınız rapor ile kanıtlamanız gerekmektedir. Yetkili Hastaneler için tıklayınız…
- Sağlık sertifikasının herhangi bir sebepten dolayı (örneğin, tıbbi uygunlukta ki azalma) alınması, pilot lisansınızı ve ilgili lisansın imtiyazlarını geçersiz kılacaktır.
2. Teorik bilgi gerekliliklerinin karşılanması
- Bu husus, yer derslerinin tamamlanmasından ve belirli sayıda sınavlardan geçilmesinden oluşmaktadır (Söz konusu sınavların sayısı ilgili lisans seviyesine bağlı olarak değişkenlik arz etmektedir; örneğin, ATPL için 14 sınav gerekli görülmektedir.)
3. Uçuş eğitiminin tamamlanması
- Ticari ve Hususi Pilot Eğitimleri Genel Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş Uçuş Eğitim Okulları (FTO) ve Üniversitelerimiz tarafından verilir. Yetkili Uçuş Eğitim Organizasyonları için tıklayınız…
4. Uçuş tecrübesi
- Bu husus, hava araçları tipine değişkenlik göstermektedir. Örneğin çok hafif hava aracı (microlight) hususi pilot lisansı için 30 saat uçuş tecrübesi yetebilirken ticari pilot lisansı için 200 saate kadar değişkenlik gösterebilmektedir.
5. Uçuş sınavının tamamlanması
- Genel Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilen bir Kontrol Pilotu gözetiminde uçuş sınavının başarıyla gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte adayların, İngilizce dil yeterliliği ile ilgili olarak kabul edilebilir bir seviyede değerlendirilmiş olmaları da gerekmektedir. Sadece pilotluk mesleğinde değil havacılık sektörünün bütün çalışanlarının İngilizceye hâkim olması çok büyük önem arz etmektedir.
Eğitim ve sınavlar İngilizce yapılmakta olup mesleki tüm dokümanlarda İngilizce olarak yayınlanmaktadır. Pilotluk mesleğine adım atmadan önce İngilizce eğitimi konusu muhakkak çok iyi düzeyde çözülmelidir. Konuşma, anlama düzeyinde iyi İngilizcesi olmayanların havayolları tarafından işe alınma imkanı yok gibidir.

pilot olmak icin gerekli belgeler
Pilotluk Mesleği ve Eğitim Süreci Gereksinimleri

pilotluk meslegi
Türkiye’de ticari pilot lisansı eğitimlerinden mezun olan pilotların tamamı havayollarında bir kariyer hedeflediklerinden dolayı sadece hava yolları beklentilerine istinaden gereksinimler belirtilmiştir.
Öncelikle en önemli gereksinim İngilizce bilgisi olarak öne çıkıyor. Her ne kadar her havayolunun belirlediği bilgi seviyesi farklı olsa da eğitime başlangıç için en azından orta veya iyi seviyede İngilizce bilgisi gerekmektedir. Hedeflenen havayolunun beklentisine göre de eğitim süresince İngilizce bilgisi geliştirilebilir.
Gerek Ticari pilot lisansı eğitimi veren uçuş okulları gerekse birçok havayolu günümüzde pilotları işe alırken veya ticari pilot lisansı eğitimine başlarken “Aptitude test” yani yetenek testine tabi tutmaktalar. Özellikle birkaç firmanın sistemi ülkemizde birçok havayolu tarafından kullanılmaktadır. Bu yetenek testlerinin içerikleri hakkında bazı bilgilere Öğrenci Pilot Seçiminde Kullanılacak Test Talimatı SHT–1T’den ulaşabilirsiniz.
Bu tip testler sonucunda katılımcı hakkında bir değerlendirme trendi elde edilmekte ve konusunda eğitimli psikologlar tarafından yapılan değerlendirmeler ile havayolu veya uçuş okuluna bir tavsiye belirtilmektedir. Genelde bu süreçten başarılı olan adayları şirket yöneticilerinin de katılacağı Türkçe ve/veya İngilizce bir mülakat beklemektedir.
Pilotluk Mesleği Çeşitleri

pilot olma sartlari
Ülkemizde pilotluk denince akla ilk gelen hava yolu işletmelerinde uçak pilotluğu “ATPL(A)” olsa da farklı hava araçlarında da pilot olarak görev yapmak mümkündür.
Helikopter Pilotluğu:
Ülkemizde giderek artan sayıda özel şahıs veya şirket helikopterleri ile de yolcu veya yük (kargo, posta vb. gibi) taşımacılığı yapmaktadır. Bu hava araçlarında uçuş yapan pilotlara helikopter pilotu denilmektedir. Şimdiyi kadar yalnız Türk Silahlı Kuvvetleri kaynaklarından sağlanan bu ticari pilotluk türü günümüzde artmakta olan talep doğrultusunda sivil helikopter uçuş okulları sayesinde sivil pilotlar ile de desteklenmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri dışında üç adet sivil uçuş okulu bu konuda Genel Müdürlüğümüz tarafından verilen yetki ile uçuş eğitimleri sağlamaktadırlar.
Son dönemde sürekli sayısı artmakta olan Sağlık Bakanlığının Ambulans helikopterleri özellikle helikopter pilotluğu mesleğinin önünü açmaktadır.
Ticari Balon Pilotluğu:
Ülkemizde özellikle Kapadokya bölgesinde yürütülmekte olan Sıcak Hava Balonu ile gerçekleştirilen gezi uçuşları da diğer bir pilotluk türü olan Balon Pilotluğu ile yapılmaktadır. Günün belirli saatlerinde gerçekleştirilen Balon uçuşları aynı diğer hava araçları ile yapılan uçuşlar gibi bilgi, beceri ve disiplin gerektirmektedir.
Son dönemde giderek artan balon sayısı balon pilotu ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Balon pilotu eğitimleri yine aynı bölgede bulunan balon pilotluğu uçuş okulları tarafından sağlanmaktadır.
Pilot olmak için Türkiye’de nerelere başvurabilirim?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan Uçuş Eğitim Organizasyonları, sivil havacılık sektörüne ihtiyaç duyulan pilot eğitimlerini vermektedir. Sivil havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Uçuş okulların listesini SHGM internet sitesinden veya aşağıda yer alan bağlantıdan görebilirsiniz.
Pilot olmak için ne mezunu olmam gerekiyor?
Uçuş eğitimi almak için Türk Sivil Havacılık Mevzuatına göre lise mezunu olmak yeterlidir. Ancak havayolu işletmeleri çoğunlukla üniversite mezunu pilot istihdamını tercih etmektedir. Lise mezunu olanların havayollarında pilot olarak istihdam edilme şansı düşüktür. Üniversite mezunları arasında da çoğunlukla teknik eğitim alanların tercih edildiği görülmektedir.
Mezuniyet dışında dikkat edilecek başka husus var mıdır?
Havayolları, pilot adaylarını işe almadan DLR olarak adlandırılan veya buna benzer testlerden geçirmektedir. Bu testlerden başarılı olmak için adayın görsel hafıza, duyu organları arasındaki koordinasyon, konsantrasyon, temel fizik kavramları, üç boyutlu düşünme, algılama hızı ve geçici bellek gibi kriterler ölçülmektedir.
Bu özellikleriniz zayıf ise eğitimlerinizi tamamlasanız bile havayollarında pilot olarak istihdam edilebilmeniz mümkün gözükmemektedir.
Pilot olmak için İngilizce bilmek ne kadar önemlidir?
Sadece pilotluk mesleğinde değil havacılık sektörünün bütün çalışanlarının İngilizceye hakim olması çok büyük önem arz etmektedir. Eğitim ve sınavlar İngilizce yapılmakta olup mesleki tüm dokümanlarda İngilizce olarak yayınlanmaktadır. Pilotluk mesleğine adım atmadan önce İngilizce eğitimi konusu muhakkak çok iyi düzeyde çözülmelidir. Konuşma, anlama düzeyinde iyi İngilizcesi olmayanların havayolları tarafından işe alınma imkanı yok gibidir.
Hava yolu pilot lisansına sahip olmak için yaklaşık ne kadar ücret ödemem gerekir?

pilotluk
Havayolu pilotu (ATPL) lisansına sahip olmak için ödenmesi gereken ücretler, okullar arasında farklılık göstermekle beraber ortalama 80.000 Euro civarındadır.
Paranızın karşılığında aldığınızın adil olup olmadığını ancak siz belirleyebilirsiniz. Maliyetleri muhakkak karşılaştırın. Bazı okullar fiyatlarını, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün asgari süre gerekliliklerine dayalı olarak belirlemektedirler; örneğin; hususi pilot lisansı için 45 saat gibi. Diğerleri ise fiyatlarını, “ortalama tamamlama süresi” rakamına dayalı olarak belirlemektedirler.
Bazı okullar kitapları ve materyalleri, yer eğitimini, uçuş testini ve yazılı sınav ücretlerini fiyatlarına dâhil etmektedirler. Bazıları ise etmemektedirler. Başka bir deyişle, satır aralarını okuyun ve emsalleri kıyasladığınızdan emin olun.
Ülkemizdeki birçok uçuş okulu eğitiminize ilişkin maliyetleri eğitiminiz gerçekleştikçe ödemenize imkân tanımaktadır.
Bazı okullar, eğitimleri ile ilgili olarak, ne kadar uzun sürmesine bakılmaksızın lisansınızı sabit fiyat karşılığında alacağınızı taahhüt ederler. Satır aralarını dikkatlice okuyun, zira bu taahhütlerin pek çoğu belirli sayıda uçuş saati sonrasında sona ermektedir.
Bu kez amacınızı gerçekleştirememiş olmanız halinde okul size eğitim vermeye devam edecektir; ancak taahhüt edilen tavanın üzerinde gerçekleşen eğitim için ödeme yapmak zorunda kalırsınız.
Para iadesi konusunu soruşturunuz. Uçuş eğitimi için önceden ödeme yapmış olmanız, ancak şartların bu eğitime devam etmenizi engellemesi halinde, okulun para iadesi politikası hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Hava yolu pilot lisansına sahip olmak için ne kadar süreye ihtiyaç var?
Kariyerini pilotluk mesleği üzerine yapmak isteyen ve sonrasında havayollarında çalışmak isteyenlerin eğitimleri ortalama 18 ay sürmektedir.
Birçok uçuş okulu var, hangisini tercih edeceğim, nelere dikkat edeyim?
Çok sık sorulardan biri, ”uçuş dersleri almak için başvurabileceğim en iyi yer neresidir?” şeklindedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş okullarını bu şekilde bir sıralamaya tabi tutmamaktadır. Amacımız, tüm uçuş okullarının emniyetli bir şekilde işletildiğinden emin olmaktır. Bu okullar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından, uyulması zorunlu işletme gerekliliklerine ve periyodik denetlemeye tabidirler. Bununla birlikte, uçuş okulunun nasıl seçilmesi gerektiğine yönelik olarak ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uyacak bir takım genel tavsiyelerde bulunabiliriz.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Ruhsatlandırılan bütün okullar Pilot eğitimini vermeye yetkilidir. Fiyatlarının farklı olduğu gibi öğrencilere verdikleri hizmette ve eğitimin kalitesinde de farklılıklar olabilir. Okul seçerken öğrencilerin daha doğru karar verebilmeleri açısından aşağıdaki hususlara dikkat etmesi önem taşımaktadır.
Gösterişli kitapçıkların ve çekici satış konuşmalarının sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeyin. Bilgilendirici öz içeriği arayın. Söz konusu okulun felsefesi, hedefleri ve amaçları sizinkilere uyuyor mu ya da yakın mı? Tecrübenizi genişletmek için çok motorlu eğitim gibi ilave eğitimleri, mali yardımları, yerleşim imkanları mevcut mu?
Okulun halihazırdaki öğrencilerinin sayısı ile birlikte mezun sayısı, mezunlarının iş bulma oranı, mezunlarının hangi havayollarında çalıştığı, eğitim uçaklarının sayısı ve yaşları, uçuş ve yer dersi öğretmenlerinin sayısı, simülatörlerinin sayısı gibi hususlar uçuş okulunun seçiminde dikkate alınmalıdır. Bu bilgilerin eğitim alınması planlanan uçuş okulundan yazılı olarak istenmesi daha faydalı olacaktır.
Eğitim uçağı, yerde öğrendiklerinizi havada uyguladığınız yerdir Bir okulun sahip olduğu uçak sayısı, faal öğrencilerinin sayısına bağlıdır. Genel anlamda, bir eğitim uçağı dört veya beş tam zamanlı öğrenciye hizmet verir. Bu oran, yarı zamanlı öğrencilerde daha yüksek olabilir. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus da filonun basit, ileri ve çok motorlu uçakların karışımı olmasıdır. Uçakların bakımlarının iyi seviyede olması önemlidir.
Bu sebeple seçeceğiniz firmanın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetimlerinde ceza alıp almadığını aldıysa kaç ceza aldığı, cezanın son bir yılda olup olmadığı, uçuş okulunun kazası bulunup bulunmadığı şeklindeki soruları sormanız değerlendirmelerinizde yardımcı olabilir.
Ayrıca eğitim kuruluşu ile uçuş saatine dayalı sözleşme yapılmasının uygun olacağı ve böylece eğitim seviyesinin arttırabileceği değerlendirilmektedir.
Bu aşamaların tümünden geçtikten sonra, halihazırdaki öğrencilerden ve geçmiş dönem mezunlarından referanslar isteyiniz.
Böylelikle, bu kişilerin herhangi bir problem yaşayıp yaşamadıklarını ve problemlerinin nasıl çözüme kavuşturulduğunu öğrenebilirsiniz.
Pilot maaşları ne kadar?

pilot maaslari ne kadar
Binlerce liralık eğitimin sonrasında çok para kazanma gibi bir garantiniz olmadığını bilmelisiniz. Yani dilden dile yayılan 25.000 liralık, 50.000 liralık pilot maaşları, öyle hemen cebinize girmeyebilir.
Başvurularınız reddedilebilir, simülatör uçuşlarda elenebilir ve benzer acı tecrübeler yaşayabilirsiniz. Ve istediğiniz gibi bir havayolu şirketinde pilotluk yapmaya başlarsanız da yüksek kazanç elde edene kadar beklemeniz gerekecektir. Çünkü 1. pilot olabilmek için belirlenen uçuş saatini tamamlamış olmalısınız.
Pilotlar ne kadar para kazanıyor?
Buna ek olarak, göreve yeni başlayan bir pilot olarak ise alacağınız maaş en az 10 bin TL olarak belirtilmektedir. Tecrübeli pilot yani kaptan pilot niteliğini kazandıktan sonra ise 20-35 bin lira arasında değişkenlik gösteren maaşlar alırsınız. Sonuçta; hangi havayolunda çalıştığınız, kıdeminiz ve uçuş saatiniz gibi hususlar maaşınızın belirleyici etkenleri olacaktır.
Diğer taraftan, büyük bir havayolu şirketinde çalışmanın dışında tercih edilebilecek farklı alanlar da vardır. Kurumsal havacılık bunlardan bir tanesidir. Ayrıca tohum serpme, ilaçlama gibi hizmetlerin sunulduğu tarımsal havacılık ile askeri havacılık seçenekleri de bulunmaktadır. Uçuş okulları veya yer dersliği öğretmenliği de pilotların düşünebileceği alternatifler arasındadır.
Pilot olmanın avantajları
- Bu mesleğin avantajları düşünüldüğünde akla ilk gelen şey pilotların bol bol seyahat ettikleri gerçeğidir. Yani yeni yerler görmek, dünyanın farklı yerlerine gitmek size göreyse yaptığını işin keyfini rahatlıkla sürebilirsiniz. Pilot olmak bolca seyahat etmek demektir.
- Etrafınızda sizinle aynı düşünce tarzında olan insanlardan bulunması, bir diğer avantajdır. Zira gerek pilotlar gerekse kabin memurları, genel olarak aynı motivasyonla hareket eden kişilerdir. Neticede, başka sektörlerde işini severek yapan çok sayıda insanla karşılaşmak fazlasıyla zordur.
- Farklı kültürlerden insanlarla tanışmak, sizi pek çok farklı yönden geliştirecek, bakış açınızın genişlemesini sağlayacaktır. Pilot olmak farklı kültürel zenginlikleri de beraberinde getirir.
- Tabii ki pilotluğun maddi getirisi! Sonuçta; gerekli eğitimleri alır ve kariyerinizi başarılı bir şekilde devam ettirebilirsiniz, standartların üzerinde bir gelire sahip olur, hayatınızı refah içerisinde geçirebilirsiniz.
- Eve iş getirmek, pilotların neredeyse hiç yapmadığı bir şeydir. Gerekli eğitimler ve testler için yapılacak hazırlıklar dışında pilotlar işlerini kapılarının ardında bırakarak evlerine dönerler.
- Bazı pilotlar aksini söylese de bu mesleği yapanlar, diğer pek çok çalışana kıyasla uzun ve yorucu mesai saatlerine katlanmak zorunda değillerdir. Zaten kurallar gereği bir pilot, çalışabileceği maksimum saat sayısını istese de aşamaz.
- Pilotlar, ücretsiz ya da indirimli oranlarla seyahat ederler. Ayrıca oteller ve araç kiralama hizmetleri gibi olanaklardan da aynı haklarla faydalanabilirler.
Küçük bir dipnot olarak şunu da belirtelim. Evet, pilotluğun karizmatik bir meslek olduğunu herkes bilir. Ama meraklıları için pilotların yaşamları boyunca pek çok ünlüyle tanışma fırsatı bulduklarını da belirtelim.
Pilot olmanın dezavantajları
- Pilotların kaç saat çalışacağı, şirketine ve pilotun deneyimine bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak bu mesleği yapanların çoğunun, ailesine özlem duyarak evinden uzaklarda olduğunu unutmamalısınız.
- Pilotların düzenli aralıklarla eğitime tabi tutulduklarını ve bazı testlerden geçtiklerini de aklınızda bulundurmalısınız. Pilot olmak öyle sanıldığı gibi kolay bir iş değildir.
- Pilotsanız doğal olarak; alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmanız gerekir. Zaten yapılan testler içinde bu maddeleri kullanıp kullanmadığınızı belirlemek de vardır.
- Pilotların düzenli bir hayat yaşamalarının çok zor olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Çünkü bu işi yapanların her gün belirli bir saatte evlerinden sabah çıkıp akşamları geri dönmeleri imkansızdır. Yeri gelir herkes yatağında uyurken, yeri gelir herkes sevdikleriyle tatil keyfi yaşarken siz çalışmak zorunda kalırsınız.
- Pilotluğun stresli bir iş olduğu gerçeği de dezavantajlar arasında. Sonuçta; milyonlarca dolarlık bir uçağın kontrolünün yanında yüzlerce yolcunun can güvenliğini sağlamak da sizin işinizdir. Herhangi bir sorun durumunda soğukkanlılığınızı kaybetmemek, stres yönetimi konusunda gerçekten başarılı olmak zorundasınızdır.
- Bu konuda yazılı bir kural olmasa da pilotlar gıda zehirlenmesine karşı tedbir amaçlı farklı yemekler yerler. Yani 1. pilot a menüsünü alıyorsa 2. pilot b menüsünü tercih etmelidir. Ayrıca çalışırken müzik dinleme keyfinden vazgeçemeyenler için de pilotluğun uygun olmayabileceğini söyleyelim. Nitekim kokpitte müzik dinlemek yasaktır.
Tüm bunları düşündüğünüzde gözünüz korkmuş olabilir. Ancak gökyüzüne baktığınızda o uçaklardan birini de sizin uçurmanız gerektiğinden eminseniz, hayalinizin peşinden gitmeye korkmayın.
Pilot olmak için yapmanız gerekenler, maaşları ve eğitim aşamalarını yazdık. Pilotlukla ilgili sormak istediklerinizi yorum alanından belirtebilirsiniz.