Son Güncelleme Tarihi:
Kredi sicili nedir? Kredi sicilinin bozulması ne demek? Ne anlama geliyor? Bankalardan kredi çekmek isteyenlerin karşılaştığı en büyük hususlardan biride kredi sicilidir.
Kredi çekmek için bankalara başvuru yapıldığında banka sizin geçmişinizin temiz olup olmadığını kontrol eder. Eğer temizse size kredi verebilir. Değilse kredi almanız mümkün olmayabilir.
Kredi, pek çok kimse için nakit desteğe ihtiyaç duyulduğunda kurtarıcı oluyor. Ancak, kredi kime, neye göre çıkıyor derseniz, bankalar bu nakit desteği sunup sunmamak konusunda karar vermeden önce elbette bir incelemede bulunuyor ve kredi sicili bozuk olanlara değil, iyi bir kredi siciline sahip olanlara kredi vermeyi tercih ediyorlar.
Kredi sicili, kullanılmış kredi ve kredi kartı ödemelerinin düzeni, mevcut kredi ve kredi kartı borç durumu, yapılan kredi başvurularının sıklığı ve benzeri faktörleri kapsıyor. Kredi sicili, bir nevi finansal karne gibi görünüyor. Bu karneye bakılarak KKB tarafından bir kredi notu veriliyor. 1 ile 1900 arası puan aralığı olan kredi notu, düşük ya da yüksek olunmasına göre krediye sahip olup olmayacağınızı belirliyor. Yüksek kredi notu bankalara geri ödemenizi yapacağınız hakkında güven veriyor. Puanınız 900’ün altındaysa, kredi alma ihtimaliniz yok denecek kadar az denilebilir. Kredi başvuru onayında etkili olan bu notun çok düşük olması, Bankalar Hangi Nedenlerden Kredi Vermez? sorusunun da en temel cevabını oluşturuyor. Kredi notu 1200’ün üstünde olduğunda, gelir durumuna bağlı olarak bankalardan kredi alma şansınız artıyor. 1500’ün üzerinde olduğunda ise, kredi alma olasılığınız yüksek görünüyor.
İçindekiler
Kredi sicili nedir?
Kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının (KMH’ların) ödeme alışkanlıklarının gelire oranlanıp, oluşturulan puanlama sistemine kredi sicili veya kredi notu denir. Kredi sicili ise ülkemizde Kredi Kayıt Bürosu (KKB’ye) bağlı olan Findeks tarafından oluşturulur. Ayrıca kredi notu ile kredi sicili bankalarla kredi çalışma düzenini ifade eden kavramlar olduğu için yapısal olarak da aynı anlama gelmektedirler.
Kredi sicili nasıl oluşur? Kredi sicili nedir?
Kredi sicili aşağıda belirlenen 5 temel bileşen ile oluşturmaktadır. Bu bileşenlerin arasında en önemlisi mevcut borç durumunu doğrudan olarak etkilediği için ödeme düzenidir.

Kredi notu puan aralıkları nelerdir? Kredi sicili nedir?
Kredi sicili değerlendirmesi tamamen bankanın inisiyatifinde olmakla birlikte, yaklaşık olarak aşağıdakine benzer bir değerlendirme genel olarak yapılmaktadır.

Tabloda belirtmiş olduğumuz “kredi kullanma ihtimali” kısmı tamamen bankaların değerlendirmesine göre bir genelleme olarak verilmiştir. Bu sebeple kredi başvurusunda bulunan kişinin gelirine, çalıştığı kuruma ve geçmiş bankalarla çalışmalarına göre kredi kullanma ihtimali değişkenlik gösterebilir.
Kredi siciline fazla önem vermeyen bankalar
Bankaların kredi başvuru değerlendirmeleri tamamen farklılık gösteriyor. Hatta bu değerlendirmelere göre kişiye özel olarak kredi faizi sunan bankalar dahi mevcut. Bunun için bir bankanın olumsuz olarak değerlendirdiği bir kredi teklifini, diğer banka olumlu olarak değerlendirebilir. Ayrıca bu değerlendirme bankalarda dönemsel olarak değişkenlik gösterir. Örneğin tamamen kefilsiz ve gelir belgesiz olarak kredi veren bankalar dahi mevcut. Bu bankalar ise:
- Enpara
- N Kolay Kredi (Aktifbank)
- CEPTETEB
Kredi sicilinin temizlenmesi kredi kullanmak için yeterli değil
Kredi sicilinin oluşmaması (veya silinmesi) bankalar açısından neredeyse ödemelerin düzensiz olması kadar kredi geçmişi görülemediği için bir risk taşır. Bu sebeple kişinin kredi geçmişi kredi raporunda yer almasa bile bankalar ile aktif ve düzenli bir çalışma başlatılmadığı sürece kredi kullanma şansı çok düşüktür.
Kredi sicili temizlense bile bankalar kredi geçmişine ulaşabilir
Kapatılmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olan kredi kartı, kredi notu ve KMH bilgilerine bankaların bazı durumlarda ulaşma şansları mevcut. Bu durumlar:
- Ödeme düzensizliğinin yapıldığı bankalar, kredi sicili raporundan bağımsız olarak her zaman kendi kayıtlarına ulaşabilir.
- Banka daha önceki bir başvuru ile kişinin kredi sicili raporunu kendi sistemine aldıysa, yeni başvurusu sırasında bu geçmiş raporları da değerlendirmeye alabilir.
Kredi sicili nedir?
Kredi sicili hakkında merak ettiklerinizi yorum alanından belirtebilirsiniz.
# Bkz: Kredi Notum Kaç Olmalı? Kaç Olursa Kredi Çekebilirim?