Son Güncelleme Tarihi:
İnovasyon nedir? Kısaca inovasyon ne demek? İnovasyonun çeşitleri nelerdir? İnovasyonun faydaları nelerdir? Günümüzde şirket yöneticileri ve ticaretle uğraşan iş adamları inovasyonun önemini çok iyi bilmektedirler. Bu kapsamda inovasyonun ne olduğunu bilip inovasyon yapmayan yoktur. İnovasyon genellikle yenileştirmek, değiştirmek veya daha verimli süreçler, ürünler veya yollar yaratmak olarak anlaşılır. İnovasyon nedir? sorusu insanlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır.
Bugün inovasyonun öneminin farkında olmayan bir lider yoktur herhalde. Her şirkette yöneticiler, rekabet üstünlüğü sağlamak için inovasyon yapmak gerektiğini söyler. Sadece şirket yöneticileri değil siyasetçiler, kamu yöneticileri de inovasyon yapmanın önemine inanırlar. Ben bugüne kadar inovasyon fikrine karşı çıkan tek bir yöneticiye bile rastlamadım. Herkes inovasyonun yararına sonsuz inanıyor.
Bu yazımızda inovasyon nedir? sorusunun en net cevabını ve örneklerine ulaşabileceksiniz.
İçindekiler
İnovasyon nedir? Kısaca inovasyon ne demek?
İnovasyon, (yenilikçilik-yenilik) kavram olarak, hem bir süreci (yenilemeyi / yenilenmeyi) hem de bir sonucu (yeniliği) ifade eder. İnovasyon daha çok sıkıntıları giderme konusundan odaklanarak var olan bizi rahatsız eden sorunlara çözüm bulmakta olabilir. İnovasyon bir buluş değildir.
Daha çok günümüzde var olan bir ürün, hizmeti ele alıp ürüne yeni etkin özellikler katıp yeniden insanlığın hizmetine sunmaktır. Bu aşamada önemli olan değişen yeni özelliğin etkin olmasıdır. Özgün bir özellik katmasıdır.

inovasyon ornegi
Yukarıda ki resimde gördüğünüz bir cüzdan. Bu cüzdan bildiğiniz gibi içine para, kart koyabileceğiniz her erkeğin ve bayanın gündelik olarak kullandığı bir eşyadır. Fakat bu cüzdana günümüz teknolojisine göre farklı bir konsepte büründürülmüş. Akıllı telefonların oldukça yaygın olarak kullanıldığı bu devirde şarj insanların en büyük problemlerinin başında geliyor. İşte buna çözüm üretmek amacıyla şarj özelliği olan cüzdanlar piyasaya sürülüyor. Bu inovasyona bir örnektir.
# Mutlaka okuyun: İnovasyon örnekleri | En Yaratıcı 24 İnovasyon örneği
İnovasyon süreci nedir?
İnovasyon nedir? sorusunun cevabını öğrendiniz. Peki inovasyon süreci nedir? İnovasyon yapabilmek için bir plana, stratejiye ve bunların bir süreçten geçmesi gerektiğini söyledik. Bu başlığımızda ise sürecin nasıl işlediğinden bahsedelim.
İşletmelerin inovasyon yapabilmeleri için girişimde bulunmaları gerekir. Bunun için ise bazı yollar izlemeleri gerekir. Amaçları ürünlerini ileriye taşıyabilmek ve geliştirmektir. İşletmeler yani firmalar bu süreçte fikirlerinin yenilikçi olmasına dikkat etmeliler.
Bu süreç;
1- AR-GE çalışmaları
Inovasyon yapılacak fikrin ya da ürünün firma tarafından araştırılması ve geliştirilmesi gerekir. Genellikle işletmelerde bu AR-GE bölümünün olduğunu biliyoruz. Çıkarılan ürün, firma tarafından ilk orada denenebilir ve uygulanabilir. Böylece ürünün eksiklerini ve gereksinimlerini biliriz. Neredeyse her türlü inovasyon çeşidi, bu bölümü içerir.
2- Özgün nitelik
Ortaya koyulan inovasyon fikrinin kendine özgü bir yanı olmalıdır. Bu insanlar tarafından ilgi çekebilir, talebi arttırabilir veya merak uyandırabilir. Böylece insanları o ürüne yönlendirecek başarılı inovasyon ortaya koyulabilir.
3- Strateji ve risk
Bu strateji ve risk alma durumu da işletmeler arasında olan rekabetten ortaya çıkmaktadır.
Firmalar inovasyon yapılacak ürüne öyle bir strateji belirlemeli ki, o ürün için alınacak bütün risklere değmeli. İşletmeler bazen gözü karartıp risk almasını bilmeli ama bunu doğru bir stratejiyle yapmalılardır. Çünkü alınan risk işletmeyi zor durumlara sokabilir.
4- Ticaretleştirme
İşletmeler inovasyon yaparak ürünlerinin pazarlamasını artırabilir ve ilerletebilirler. İşletme uzun süre gündemde kalmak için inovasyon yoluna başvurur. Yani ürününü yeniler.
İnovasyon neden önemlidir?
Çünkü bir ürünü, üretimi, fikri, ihtiyacı geliştirmeye ve değiştirmeye temel oluşturur. Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte bilgiye hızlı ulaşma ihtiyacı ve rakebeti, inovatif yaklaşım ve inovatif kurum kültürünü de önemli hale getirmiştir.
Yeni ürünlerin geliştirilmesi, yeni düşüncelerin ekonomiye dönüşmesi, pazarın ihtiyacını karşılaması, insan kaynağı sağlaması, bilim-teknoloji-arge ile paralel ilerlemesi, kurum için yönetim süreci oluşturulmasına imkan sağlamaktadır. Pazarda rekabet avantajı sağlarken iş modeli ortaya çıkmasını da sağlar.
Tüm bunların dışında inovasyon günlük yaşamda insanların refah düzeyini ve yaşam kalitesini de olumlu yönde etkilemektedir. Alanına göre değişmekle birlikte hem kurumlar hem de bireyler için maliyet ve kar avantajı sağlayabilir. Bir ülkedeki inovasyon yapan işletme sayısı ne kadar fazla ise o ülkedeki insanların yaşam şartları da o kadar yüksektir. Aynı zamanda teknolojik ve inovatif fikirlerin hayata geçirilebilmesi için devletin kurumu Kosgeb de vardır.
İnovasyon çeşitleri nelerdir?

inovasyon cesitleri
İnovasyon nedir? sorusunun cevabının yanı sıra inovasyon çeşitleri de mevcuttur. Aşağıda yer alan inovasyon çeşitlerini inceleyerek daha net bir bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ürün İnovasyonu: Bir işletme tarafından pazara sunulan, elle tutulup gözle görülen nesneler ürün olarak adlandırılır. Bir işletmenin farklı, yeni, değişik bir ürün geliştirmesi ve bunu pazara sunması ürün inovasyonu yapması anlamına gelir. Ancak işletmelerin ürün inovasyonu yapmak için illa ki yeni bir ürün üretmeleri gerekmez. Zaten var olan ürünlerini daha iyi, daha kaliteli, daha üstün özelliklerde yapmak için değiştirir ve farklılaştırırlarsa da ürün inovasyonu yapmış olurlar.
Yukarıdaki örneklerde bahsettiğimiz, kumaş, domates tohumu ve yumurta birer üründür. Bunların, pazardaki diğer kumaşlardan, domates tohumlarından ve yumurtalardan farklı ve değişik olacak şekilde geliştirilip üretilmeleriyle yapılan da ürün inovasyonudur. Yani, buruşmayan kumaş, daha verimli ve hastalıklara dayanıklı domates tohumu ve çekici ambalajlarda satılan Omega 3’lü yumurtalar ayrı ayrı birer ürün inovasyonudur.
Hizmet İnovasyonu: Bir işletme tarafından pazara sunulan, alıcılara sağlanan faydalar hizmet olarak adlandırılır. İşletmeler, hem ürün, hem de hizmet sunabildikleri gibi, sadece ürün veya sadece hizmet sunabilirler. Örneğin, hastaneler ve oteller genellikle sadece hizmet sunarlar. Ama restoranlar hem hizmet hem de ürün de sunarlar (yemekler onların ürünleridir). Bir bilgisayar üreticisi ürün sunar; bilgisayar onun ürünüdür. Ama sattığı bilgisayarı evimize kadar teslim ederse veya daha sonra bunun bakımını ve tamirini yaparsa hizmet sunmuş olur.
Bir işletmenin yeni, farklı ve değişik bir hizmet geliştirip bunu müşterilerine sunması hizmet inovasyonudur. Ürün inovasyonun da olduğu gibi, hizmet inovasyonun da da daha önce sunulmayan bir hizmeti sunmak şart değildir. Zaten sunulmakta olan hizmetleri daha çok müşteri çekecek şekilde değiştirmek ve farklılaştırmak da hizmet inovasyonu yapmak anlamına gelir.
Bir hastanenin hastalarına elden vermekte olduğu tahlil sonuçlarını İnternet’ten veriyor olması bir hizmet inovasyonudur. Böylece, hastalarının işini kolaylaştırmış; tahlil sonuçlarını almak için hastaneye gitme zahmetinden kurtarmış olur. Böyle bir hizmet sunduğu için de, uzak mesafelerde oturan ya da işleri çok yoğun olan hastalar, bu hizmeti sunmayan diğer hastanelere gitmek yerine, o hastaneye gitmeyi tercih ederler.
Pazarlama İnovasyonu: Ürün ve hizmetler pazara sunulmak amacıyla geliştirilir ve üretilir. Ürün ve hizmetlerin daha çok satılması için daha fazla sayıda müşteri çekebiliyor olması gerekir.
Daha fazla müşteri çekebilmek için, ürün ve hizmetlerde farklı, değişik ve yeni tasarımların, ambalajların ve pazarlama yöntemlerinin geliştirilip kullanılması pazarlama inovasyonu olarak adlandırılır. Önceki bölümlerde sözü edilen Omega 3’lü yumurtaları çocukların ilgisini çekecek ve onları yumurta yemeğe özendirecek şekilde değişik paketlerde pazara sunan firma pazarlama inovasyonu yapmış olur.
Pazarlama inovasyonuna başka bir örnek olarak İnternet üzerinden yemek siparişi alıp bu siparişlerin müşterilere ulaştırılmasını verebiliriz. Bu hizmeti veren işletme, Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan kişilerin o ildeki restoranlardan getirtecekleri yemekleri İnternet üzerinden sipariş etmelerine olanak sağlayabilir. Bu şekilde, örneğin Erzurum’da oturan bir kişi, evine yemek siparişi verecekse bunu işletmenin web sitesi adresini girerek bunu yapabilir.
Böylece kendi şehrinde bulunan ve bu siteye kayıt yaptırmış olan restoranlardan istediği yemeği seçip evine getirilmesini sağlayabilir. Yemeklerini bu şekilde satmakta olan restoranlar pazarlama inovasyonu yapmış olurlar ve böylece İnternette yer almayan restoranlara göre rekabet avantajı kazanırlar. Bu restoranların yer aldığı İnternet sitesini işleten firma da hizmet inovasyonu yapmış olur. Daha önce kimsenin sunmadığı bir hizmeti sunarak (İnternet’ten yemek sipariş etme hizmeti) gelir elde eder ve işini büyütür.
Organizasyonel İnovasyon: İşletmeler sadece ürün ve hizmetlerini geliştirip farklılaştırarak inovasyon yapmazlar. Bir işletmenin rekabet avantajı yakalayıp bunu koruyabilmesi için çalışma ve iş yapış yöntemlerini geliştirmesi, farklılaştırması ve yenilemesi gerekir. Bu, geliştirme, farklılaştırma ve yenileme faaliyeti organizasyonel inovasyon olarak adlandırılır.
Örneğin bir firmanın Japonlar tarafından 1990’larda geliştirilen “sürekli iyileştirme” (kaizen) yöntemini kullanmaya başlaması bir organizasyonel inovasyondur. Bu yönteme göre, işçiler de dahil olmak üzere bir firmadaki tüm çalışanlar yaptıkları işle ilgili süreçleri iyileştirme konusunda söz sahibidir ve sürekli olarak bu iyileştirme fikirlerine kafa yorarlar. Önerilen iyileştirme fikirleri yöneticiler tarafından değerlendirilir ve uygun bulunanlar uygulamaya konulur.
Bu yöntem sayesinde başta Japon firmaları olmak üzere, dünya genelinde sektöründe lider pek çok firma en düşük maliyet ve en yüksek kaliteyle üretim yapıp rakiplerinin önüne geçmeyi başarmıştır. Bunun bir sonucu olarak da sürekli büyüyüp istihdam yaratarak ülke ekonomilerine ve toplumlarına büyük faydalar sağlamaktadırlar.
İnovasyon nedir? ne demektir? sorularına net bir şekilde cevap verildi. İnovasyon örnekleri hakkında birçok içeriğe sitemizde ulaşabilirsiniz.