Son Güncelleme Tarihi:
2021’in en iyi hosting firması hangisidir? En hızlı hosting hizmeti veren firmalar hangileridir? Hızlı ve kaliteli hosting hizmeti almak isteyen herkes bu detayları merak ediyor. Hızlı, kaliteli ve sorunsuz hizmet oldukça önemlidir. Türkiye lokasyonlu en iyi hosting firmaları ile çalışmak istiyorsanız doğru adrestesiniz.
Yapılan test ve araştırmalar neticesinde yüzlerce hosting firması arasından en iyi hosting firması hangisi öğrenebileceksiniz.
Şu firmanın destek hattı böyle iyi, şu firma böyle hızlı gibi yüzlerce, binlerce hiç bir bilimsel dayanağı olmayan, her ağızdan çıkan bir ses mevcut internette.
En iyi hosting firması hangi kriterlere göre belirlenecek?
- Performans
- Uzmanlık
- Hız
- Destek hattı
- Fiyat
Yukarıda ki kriterlere göre en iyi hosting firması belirlenecek. Bu kriterler zaten bir hosting firmasının olmazsa olmazıdır. Bu kriterlere uygun en iyi hostingler listelenmiş olacak.
Eğer sitenizin hedef kitlesi Türkiye ise, hosting firmanızın lokasyonu mutlaka Türkiye olmalı, yani bir Türk firması olmalıdır. Bu yazıda listelenen firmaların hepsi Türk firmasıdır.
İçindekiler
En iyi hosting firması hangisidir?
Aşağıda en hızlı ve en iyi hosting firması yer almaktadır. Bunun haricinde en iyi hosting firmaları da altına sırasıyla eklenmiştir.
1. Güzel Hosting

guzel hosting en iyi hosting firmasi
2008 yılından bu yana müşterilerine oldukça kaliteli, hızlı ve güvenilir bir hizmet veriyor. Özellikle 7/24 destek vermeleri gerçekten taktire şayan. Destek sistemi ve teknik ekipleriyle birlikte müthiş bir işlem gerçekleştiriyorlar.
Test etmek adına gece saat 03:00 sularında destek mesajı yollandı ve mesaja 2 dakika içerisinde cevap geldi. Diğer forumlarda ve webmaster platformlarında kullanıcıların yorumları ve problem yaşayıp yaşamadıklarına da göz gezdirildi.
Müşterilerinin %90’ı firmanın destek sisteminden oldukça memnun. Ayrıca şeffaf ve hata kabul eder yaklaşımları da kendilerine artı puan kazandırıyor.
Altyapısı gayet sağlam ve uptime değerleri %99’dan bile fazla olan bir hosting firması olarak karşımıza çıkıyor. GBit network hızı sayesinde, son derece hızlı erişimin keyfini çıkarabilirsiniz. Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden firma en üst düzey performansa odaklanmış durumdadır.
- Yüksek uptime ve performans
- Yüksek sayfa yüklenme hızı
- 7/24 çağrı merkezi
- Çeşitli hosting planı seçenekleri
- Ücretsiz SSL
- En düşük fiyat: 29,90 TL / yıllık
2. Turhost

turhost en iyi hosting firmalari
Turhost mükemmel fiyat ve hızı bir araya getirmiştir ve 2004’ten bu yana hizmet vermektedir. Hosting, domain, SSL, sunucu, eposta, canlı yayın ve lisans hizmetleri vermektedir.
Turhost hız performansının nedeni muhtemelen sunucularının Türkiye’de olmasıdır. Sunucularında kesinlikle masaüstü bilgisayar bulunmadığını sitelerinde belirtmektedirler.
Tüm sunucular hosting hizmeti vermek adına bir araya toplanmış çeşitli ekipmanlardan oluşmaktadır. Türkiye’deki blog sitelerinin %50’sinden fazlası Turhost ile çalışmaktadır.
Turhost Lisans hizmetleri olarak cPanel, Plesk ve LiteSpeed lisans hizmetleri vermektedir. Yine SSL hizmeti olarak da çeşitli markaların ürünleriyle hizmet etmektedir. Bu markalar Comodo, GlobalSign, Alpha’dır. Ayrıca Ev SSL hizmeti de vermektedir.
İnceleme yaparken Turhost’a bazı sorular sorduk. Bu sorular ile ilgili olarak size bilgilendirmek istiyoruz. Zira hem satış öncesi hem de satış sonrası çeşitli sorular sorduğumuz için potansiyel müşteriler için bu mesajlaşmaları incelemek faydalı olacaktır.
Turhost’ta özellikle tüm aşamalarda fark ettiğimiz şey eposta, destek mesajları, blog paylaşımlarının detaylı ve özenli bir şekilde hazırlandığı ve açıklayıcı resimler içerdiğiydi. Klasik blog paylaşımlarını hiç andırmayan paylaşımları herhangi bir SEO veya sadece yapılmak için hazırlanmamış, okuyan kişinin sorununu çözmek üzerine odaklanılarak emekle hazırlanmıştı. En iyi hosting firması sıralamasında ikinci sırada yer alıyor.
- Yüksek uptime ve performans
- Yüksek sayfa yüklenme hızı
- 7/24 çağrı merkezi
- Çeşitli hosting planı seçenekleri
- Ücretsiz SSL
- En düşük fiyat: 58.59TL / yıllık
3. Alastyr

alastyr en iyi hosting sirketleri
2002 kuruluşlu ve Türkiye’de hizmet veren İzmir sunucu merkezle bu hosting firması 18 yıldır hizmet vermekte ve temellerini oturtmuş bir hosting firmasıdır. İşleri kendine özgü bir biçimde yürütmekte ve kısa süreliğine kaliteli hizmet yerine uzun soluklu çalışmalar için güven veren bir çalışma sistemi ile hareket etmektedir.
Alastyr Türkiye’deki en uygun fiyatlı hosting firmalarından biridir. Yetkili kayıt kuruluşu olduğu gibi, .TR alan adlarının ücretsiz taşımasını yapmaktadır.
Sektörde 20 yıla yaklaşan tecrübeleri bulunmaktadır. Farklı hosting seçenekleri ile ihtiyaçları karşılamaktadır.
Müşteri memnuniyetine önem vermeleri, gönderdikleri yanıtlardan anlaşılmaktadır. Hem dakik yanıtlar vermekteler hem de açıklayıcı bir şekilde sorunu çözüyorlar. Ayrıca site güvenliğine önem veren Alastyr, ömür boyu ücretsiz SSL vermektedir. En iyi hosting firması sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor.
- Hosting paketlerinde çok uygun fiyatlar
- 18 yıllık tecrübe
- Ücretsiz SSL
- Ücretsiz domain transferi
- .TR yetkili kayıt kuruluşu
- En düşük fiyat: 37,39 / yıllık
4. İsimtescil

isimtescil en iyi hosting siteleri
İsimtescil firması oturmuş gelenekleri ile hosting hizmeti faaliyetlerini Türkiye’de sürdürmektedir. Sunucuları İstanbul’da bulunan İsimtescil, gayet uygun fiyatlarla hizmet vermektedir.
45 kişilik ekibi ile Pazar payının %42’sine sahip olan İsimtescil, hosting hizmetlerinin yanında sunucu hizmetleri de vermektedir. Destek ekibi hızlı bir şekilde çalışıyor ve sorularınızı çözmek için gayre gösteriyor. Ayrıca Türkiye’de .TR uzantısı kayıt kuruluşlarından bir tanesidir.
ISO 9001 sertifikası süreçlerini 2010 yılında tamamlayan İsimTescil tüm birimleri, hizmet ve kalite standartlarını sağladığını belgelendirmiştir.
PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) kapsamında isimtescil.net ödeme, alt yapı, ofis, data center (veri merkezi) tüm birimlerinin standartlara uyumluluğunu tescillemiştir.
İsimtescil veri merkezi hizmeti de sunmaktadır. Merkezi İstanbul olan veri merkezlerindeki kesintisiz, yedekli hizmet vermektedir. Hizmeti satın aldığınızda 24 saat içerisinde teslim ediliyor ve siparişinizin ödemesini yaptıktan hemen sonra IP adresleri ve giriş bilgileri size veriliyor. En iyi hosting firması sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor.
- ISO 9001 sertifikalı
- 22 yıllık tecrübe
- 7/24 müşteri desteği
- Kullanımı kolay arayüz
- En düşük fiyat: 67,82 TL / yıllık
5. Natro

natro en iyi hosting firmalari
Natro kendi sunucularını kullanmaktadır ve sunucuları İstanbul’dadır. Türkiye’deki en yüksek performans sergileyen hosting şirketlerinden bir tanesidir. Sunucu lokasyonu olarak Türkiye ve Almanya seçenekleri sağlamaktadır.
Sayfa yüklenme hızı açısından yüksek performans sergiliyor. cPanel veya Plesk panel seçme özgürlüğü veriyor. Yüksek uptime yüzdesine sahip olan Natro her ölçekte kullanıcılar için uygun bir hosting firmasıdır. Hem yeni başlayan hem de profesyonel webmasterlar için tek kelime ile harika yönetim panelli bir hosting sağlayıcısı.
Natro hizmetlerinde olduğu kadar müşteri desteğine de önem veriyor. İnceleme için WordPress’i yüklemeden önce, yüklerken ve yükledikten sonra sorduğumuz sorularla destek ekibinin hız ve kalitesini test ettik. İlk sorumuzda hosting satışı ile ilgili bir soru sorduk ve 1 dakikada yanıt aldık. En iyi hosting firması sıralamasında beşinci sırada yer alıyor.
- 21 yıllık tecrübe
- Sınırsız trafik
- Belgesiz .com.tr domain
- 15 gün para iadesi
- 1 adet ücretsiz alan adı
- En düşük fiyat: 9,91 TL / yıllık
6. Hostinger

hostinger en iyi hosting firmalari
Hostinger çok uzun süredir piyasada yerini koruyor. Çok kolay kullanışlı paneli ile aradığınız her işlem tek sayfada bulunuyor. Performans açısından çok yüksek hızlar ile basit siteler 1 saniye altında açılıyor.
Hostinger destek ekibi 7/24 çalışıyor ve sorularınızı profesyonel bir şekilde cevaplandırıyor.
Yeni başlayanların bile gönül rahatlığıyla seçebileceği kolay kullanımı olan Hostinger, uzun soluklu işleriniz için indirimli fiyatları ile size yüksek performans sağlıyor. Özellikle 1 yıldan uzun süreli alımlarda ortalamanın altındaki fiyatları ile Hostinger kullanıcıları cezbediyor.
Hostinger, hosting sektörünün Starbucks’ı gibidir. Şu anda dünyanın dört bir yanında 30 milyon kadar müşteriye hizmet sunan dev bir şirkettir. Paylaşımlı, bulut ve VPS çözümleri sunmaktadır. Ayrıca dört kıtada veri merkezleri bulunuyor.
Tüm bunlar kulağa harika geliyor, ama asıl cazip olan şey son derece düşük fiyatlar.
Benim gibi biriyseniz, bu düşük fiyatlar sizi de şüpheye düşürebilir. Kabul etmek gerek, siteniz günlük enerji alımına ihtiyaç duyar. Ucuz ve uzun vadeli plan satın alıp elinizde koca bir bardak ılımış kafeinsiz kahveyle kalmak istemezsiniz.
Hostinger’in gerçekten düşük fiyata kaliteli hizmet mi sunduğunu yoksa “ucuz etin yahnisi” mi olduğunu öğrenmeye karar verdim.
Kalite derken, gerçek kaliteden bahsediyorum. Benim hız, performans, özellikler, kullanım kolaylığı, müşteri hizmetleri standartlarıma uymayan bir hosta abone olmanızı istemezdim.
Hostinger sektörün en iyi destek hizmetlerinden birini sunuyor. Destek temsilcilerine 7/24 canlı sohbet üzerinden erişebiliyorsunuz ve birkaç kez onlarla görüştükten sonra gerçekten hızlı, etkili ve profesyonel olduklarını söyleyebilirim. En iyi hosting firması sıralamasında altıncı sırada yer alıyor.
- Yıllık alımlarda yüksek indirim
- 30 gün para iade garantisi
- Mükemmel yüklenme hızı
- Tek tıkla uygulama kurulumu
- En düşük fiyat: 120,36 TL / yıllık
7. Radore

radore en iyi hosting firmalari
Microsoft SPLA Partnerliği ve Microsoft Gold Certified Partnerliği de dahil olmak üzere birçok sertifikayı almaya hak kazanmış olan Radore 2004 yılından beri hizmet veriyor. Destek ekibi gayet kibar ve sorularınızı itinayla yanıtlıyorlar.
Yüksek uptime oranı ile hem kişisel web siteleri hem de kurumsal veya e-ticaret siteleri için seçebileceğiniz bir hosting firması olan Radore SSL ve lisans hizmetleri de veriyor. WordPress sitesi olan müşteriler için de WordPress hosting seçeneği verilmektedir.
Destek konusunda Radore farklı bir yaklaşıma sahip. Zira sisteme inceleme için girdiğimizde sipariş öncesi soru sormak istedik ancak sistemdeki destek bölümü yani ticket sistemi sadece daha önce bir hosting/domain vb. hizmet almış müşteriler için geçerliydi. Dolayısıyla ticket sistemini sipariş öncesi kullanamadık.
Canlı destek hizmeti de veriyorlar dolayısıyla canlı desteğe yazıp kısa sürede cevap alabiliyorsunuz ancak kaliteli bir destek hizmetine sahip olup olmadıklarını test etmek için biz ticket sistemini kullandık. Ayrıca ilk mesajı da iletişim formunu doldurarak gönderdik. İletişim formuna kısa sürede yanıt aldık. Gayet kibar bir şekilde yanıt verdiler.
Radore destek ekibi ile bir kez de hizmet iptali konusunda sorumuzun yanıtlanması için canlı destek üzerinden iletişime geçtik ve Radore sadece hizmet alımını müteakiben 10 gün içerisinde para iadesi yapılabileceğini söyledi. Yani yıllık bir alım yapmanız durumunda 10 günü geçirdiğiniz takdirde maalesef hizmetinizi iptal ettiğinizde geri ödeme alamıyorsunuz. En iyi hosting firması sıralamasında yedinci sırada yer alıyor.
- 10.000 sunucu kapasiteli 3. nesil veri merkezli
- 16 yıllık tecrübe
- ISO 9001 ve ISO 27001 sertifikalı
- Yüksek çalışma süresi
- En düşük fiyat: 89 TL / yıllık
En iyi hosting firması nasıl belirlendi?

en iyi hosting firmalari
Türkiye’de hizmetlerini sürdüren ve hosting alanında yerleşmiş gelenekleri olan birçok şirket bulunmaktadır. Modern internet dünyasında en önemli kriterlerden bir tanesi hızdır. Tabi ki hızın yanında kalite de her daim yerini korumalıdır. Hosting sağlayıcıları da bunun farkındadır.
Ancak bütün hosting şirketleri hız, kalite, fiyat, performans ve destek anlamında birbirinden farklılıklar göstermektedir. Bazıları çok iyi bir performans sergilerken fiyatlar konusunda ortalamanın üstünde seyrederken bazıları da uygun fiyatlara vasat hizmetler verebilmektedir.
Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere günümüz hosting sektöründe çok rekabetçi bir ortam bulunmaktadır. Dolayısıyla müşteri kazanmak için hosting firmaları elinden geleni yapmaktadır.
Hal böyle iken hem uygun fiyatlara hem de yüksek performans hosting hizmeti almak biraz araştırmayla mümkün olabilmektedir. Seçenekler arttıkça hosting ihtiyacını karşılayacak şirketi aralarından seçmek de doğru orantılı olarak zorlaşıyor.
Hosting hizmeti alırken akılda bulundurulması gereken ve gerçekten önemli olan ne tür bir sektörde faaliyet gösterileceği, bütçemizin ne olduğu, nasıl bir performans beklendiği, alınacak hostingin alan ve benzer özellikler açısından nasıl olması gerektiği, alınacak hizmetin süresi gibi birçok soru bulunmaktadır.
Yani kısacası bu hizmeti almadan önce sizin ihtiyaçlarınızın belirlenmesi ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda hem fiyat hem de genel olarak kalite açısından en uygunu seçebilmek olayın ta kendisidir.
Hem alanda yeni olanlar için hem de işinin ehli olanlar için gün geçtikçe zor bir iş haline gelen hosting firması seçme işleminin farkında olduğumuzdan ve bu işi sizin için çok kolay bir hale getirmek istediğimizden dolayı sizlere yardımcı olacak bu rehberi hazırladık.
Bu rehberdeki bütün ölçümler bir kullanıcı gözünden ve objektif olarak yapılmıştır. Bu rehberde herhangi bir sponsorluk adına hiçbir hosting sağlayıcısı taraflı bir bakış açısıyla değerlendirilmemiştir. Dolayısıyla rehberimizin hem tarafsızlık hem de detay açısından en kapsamlı rehber olduğunu bilmenizi isteriz.
Peki bütün bu hosting sağlayıcılarını nasıl değerlendirdiniz? Hangi kriterleri kullandınız? Ne gibi bir zamanda bu değerlendirme çalışmasını tamamladınız?
Bu soruları sorduğunuzu duyar gibiyiz. İşte bu soruların cevabını vermeye geldi sıra. Hadi rehberimizin çalışma işleyişine ve içeriğine birlikte bir bakalım.
Hosting şirketlerinin yaptığı geçici indirimleri göz önünde bulundurmadan sitenin kullanım kolaylığı, özellikleri, fiyatlandırması, desteği ve performansı açısından değerlendirmelerimizi tarafsız bir şekilde gerçekleştirdik.
Değerlendirmelerimizi gerçekleştirmek için her hosting şirketinden en uygun fiyatlardan satılan hosting paketlerinden aldık. Bu hosting paketlerinden alıp değerlendirmemizi tamamlayana kadarki geçen sürede sıradan bir kullanıcı gibi davrandık.
Aldığımız her hostinge geçici olarak bir WordPress yükledik ve testlerimizi WordPress üzerinden gerçekleştirdik.
Yine müşteri hizmetleri açısından da değerlendirmemizi yaparken ortalama bir kullanıcı gibi davrandık. Hafta içi ve hafta sonları günün çeşitli saatlerinde destek ekibi ile etkileşime geçtik.
Böylece destek verimliliğini ve satın alım öncesi vadettiklerini verip vermediklerini tespit edebildik.
Bir diğer önemli etken olarak tabi ki ücreti de göz önünde bulundurduk. İncelemenin bir parçası olarak ücretlendirme açısından hem hosting sağlayıcılarının genel olarak uyguladığı fiyat politikasını hem de geri ödeme politikalarını değerlendirdik.
Zira her ne kadar biz detaylı bir şekilde değerlendirme yapmış olsak da zaman için bazı özelliklerde değişiklikler yapılabiliyor.
Dolayısıyla özellikle geri ödeme politikaları açısından esneklik gösteren hosting sağlayıcıları ile çalışabilir ve memnun kalmamanız durumunda geri ödeme isteyebilirsiniz.
Kapsamlı çalışmamız ile işte bütün bu kriterlere göre seçtiğimiz Türk hosting sağlayıcılarının en iyi ve uygun fiyatlarla çalışanlarını bulabilmeniz mümkün.
En iyi hosting firması nasıl tespit edilir?
Değerlendirmede kullandığımız 7 hosting sağlayıcısını karşılaştırmak uzun süreli ve karmaşık bir çalışma gerektiriyordu. Çünkü genellikle yakın performans ve fiyatlar gözümüze çarpıyordu.
Bazı hosting sağlayıcıları ya fiyat ya da performans açısından açık ara önde takip etti ancak genel olarak bakıldığında Türkiye’deki hosting sağlayıcıları değerlendirildiğinde ortalama bir Türk hosting sağlayıcısı şablonu ortaya çıkıyor desek yanlış olmaz.
Genel olarak değerlendirdiğimiz hosting firmaları bireysel ve kurumsal müşteriler için farklı paket ve fiyat seçenekleri sunarak ihtiyaçları karşılıyor. Değerlendirmemizi rastgele görüşleri yazmak yerine bir temel çerçevesinde uyguladık.
Herhangi bir işin değerlendirmesi için tarafsız jürilerin kullanılması gibi biz de değerlendirmeyi tarafsız yapacak bazı ilkeleri göz önünde bulundurduk. Değerlendirmemizin puanlamasının oluşmasında aşağıdaki 10 ilkeden yararlandık.
1. Uptime (Çalışma Süresi): Bir web sitesinin sunucu herhangi bir teknik hata veya elektrik kesintisi, doğal afet vb. gibi diğer sebeplerden dolayı bozulması, kısa süre duraksaması, ara ara kesinti yaşatması veya çalışmayı engelleyecek derece yavaşlık sonucu sunucu ip adresine ulaşılamaması gibi sorunlar haricinde kalan, sitenin yayın yaptığı zaman dilimini içeren süreye çalışma süresi ve daha teknik ismi, daha doğrusu İngilizce ismi ile uptime diyoruz.
Uptime ölçmek için kullanılan birçok araç bulunmaktadır ancak biz ölçümlerimizde UptimeRobout’u kullandık.
Sonuçlara bakacak olursak Doruknet, IHS, İsimtescil ve SH (Sadecehosting) çok kısa ve kabul edilebilir kesintiler yaşamış olup geriye kalan hosting sağlayıcıları mükemmel bir performans sergilemiştir.
Aşağıda değerlendirme süresince yapılan ölçümlerin tablosunu görebilirsiniz.

en iyi hosting firmalari uptime oranlari
2. Sayfa yüklenme süresi: Sitelerin sayfa yüklenme sürelerinin 2-3 saniye altında olması arama motorlarından bir nevi artı puan almalarına neden olmaktadır. Dolayısıyla site ne kadar hızlı açılıyorsa SEO açısından o kadar olumlu etki edeceği anlamına gelmektedir.
Hız açısından en yüksek performans gösteren hosting sağlayıcısı 0.8 saniye ile Hostinger olmuştur ve en düşük performansı gösteren hosting sağlayıcısı da 4.3 saniye ile SH olmuştur. Ölçümlerimiz Gtmetrix ile günlere bölünerek yapılmış ve ortalaması alınmıştır.
Hosting sağlayıcılarına yüklediğimiz WordPress sayfalarının yüklenme hızı aşağıdaki gibidir.

en iyi hosting sirketleri hiz testi
SH, Gtmetrix ölçümlerinde 4.3 saniye ile en son sırada yer alsa da Pingdom ile yaptığımız testlerde farklı sonuçlar aldık. Pingdom ile aynı lokasyondan gelen test sonuçları SH’deki sitenin ortalama 1.5 saniyede açıldığını gösterdi.
3. En düşük fiyatlı hosting paketlerinin maliyetleri: Özellikle işini yeni internete taşıyacak olan kullanıcılar için fazla miktarlarda para ödemek ve hosting almak pek cazip gelmemektedir.
Dolayısıyla incelememizde hosting sağlayıcılarının en uygun fiyatlı paketlerinden alıp o paketler üzerinden inceleme yaptık.
Genel olarak Türkiye’de hizmet veren hosting şirketlerinin fiyatlarına baktığımızda ortalama fiyatların aylık $1.5 olduğu görülmektedir. Ancak bu fiyatın üzerinde de aşağısında da hizmet veren hosting firmaları bulunmaktadır.
- En düşük ücretli planı en uygun fiyata satan hosting sağlayıcısı aylık $0.46 ile Alastyr olarak karşımıza çıkıyor.
- İkinci en uygun fiyatlı hosting satıcısı olarak da yıllık $9 ile Doruknet listeyi takip ediyor.
- Turhost ($9.45/yıl), İsimtescil(10.68/yıl) $1 altındaki fiyatlar ile yine çok uygun fiyatlı hostingler olarak listeyi devam ettiriyor.
- Hostinger(17.69/yıl), Natro(19.00/yıl), Radore($15.14), ile aylık $1 üzerindeki fiyatlar ile listeyi devam ettiriyor.
Bazı fiyatlar ortalamaya göre çok uygunken bazı fiyatlar çok pahalı kalmaktadır. Tam da bu noktada fiyatların bazen performans ile doğru orantılı bazen ise ne yazık ki ters orantılı gittiğini hatırlatmakta fayda var.
Hiçbir zaman bir web geliştiricisinin sadece fiyatı baz alarak hosting hizmeti almasını tavsiye etmiyoruz. İşte tam da bu yüzden 10 kriter ile hosting sağlayıcılarını inceledik. Her zaman için genel olarak hangi özellikleri aradığınızı unutmadan hosting alışverişi yapmanızı tavsiye ediyoruz.
4. Özellikler: Hosting sağlayıcıları rekabeti sağlamak adına ücretsiz web sitesi taşıma, ücretsiz alan adı veya ücretsiz SSL sertifikası vermektedir.
Bu özellikler olmazsa olmaz değilse de bazen amaçlarınızın çok daha hızlı ulaşılabilir olmasında büyük katkı sağlarlar. İncelediğimiz hostinglerde bu özelliklerden en az bir tanesi bulunmaktadır.
5. Ek özellikler: Bazı hosting sağlayıcılarında kullanıcılara kolaylık sağlayabilecek bazı araçlar veya özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler bazen ücretli bazen ücretsiz olabilmektedir.
6. Kullanım kolaylığı: Hosting hizmeti alacak müşteriler için en önemli unsurlardan bir tanesi de paneldir. cPanel veya Plesk panel genelde hosting firmalarının kendi oluşturduğu panellerden daha kullanışlı olmak.
Özellikle daha önce hosting firmalarından hizmet almış kişiler için cPanel veya Plesk olması önemli bir husustur. Zira bu kişilerin bu panelleri daha önce kullanmış olduklarını varsayarak kullanım açısından kullanıcı için avantaj olacaktır.
Bu açıdan Hostinger’ın cPaneli kendine uyarladığını görüyoruz. Bu da bir ihtimaldir ancak Hostinger bu adapte etme işleminde çok başarılı olmuştur zira kullanımı gayet kolaydır.
Yine günümüzde çok fazla WordPress kullanıcısı ve talibi olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda WordPress performansı iyi olan ve tek tık ile kurulum olan bir hosting sağlayıcısının diğerlerine göre avantajlı olacağını belirtmekte fayda var ki bizim incelediğimiz firmaların hemen hemen hepsi tek tıkla WordPress kurulumu destekliyordu.
Örneğin; Radore’den hizmet alanlar için WordPress’in manuel yüklenmesinin gerektiği bazı hosting paketlerinin olduğunu belirtelim.
7. Türkiye’de sunucu bulundurma durumu: Bir hosting sağlayıcısının sunucularının bulunduğu ülkede olması yani bizim örneğimizde Türkiye’de sunucuları olan hosting sağlayıcıları için konuşursak eğer hosting sağlayıcısının sunucuları Türkiye’de ise bu durum genellikle o hosting planında kullanılan web sitelerinin Türkiye’den giriş yapan kullanıcılar için artı hız sağlayacağı gerçeğini ortaya koymaktadır.
Diğer bir değişle siteyi kullanan kullanıcı ile sitenin bulunduğu sunucu aynı ülkede ise sitenin açılış hızı olumlu yönde etkilenmekte yani site daha hızlı açılmaktadır.
Dolayısıyla Türkiye’de sunucusu bulunan hosting sağlayıcılarını listeleyecek olursak Turhost, Alastyr, İsimtescil, Natro, Radore, GüzelHosting bu listede yer alacaktır.
Hostinger ise Türkiye’de sunucusu olmayan hosting firmalarıdır.
8. Müşteri desteği: Bütün hosting firmalarına günün farklı saatlerinde belirli sorular sorduk ve gelen cevapların hız, detay, kibarlık ve açıklayıcılık gibi özelliklerini değerlendirdik.
En iyi müşteri desteği veren firma hem hız hem açıklayıcılık hem de kibarlık açısından GüzelHosting oldu. İkinci olarak en iyi desteği veren firma olarak da Turhost’u gösterebiliriz.
9. Türkçe destek: Bir hosting hizmeti alırken kalite ve uygun fiyat ararız ancak bazı durumlarda bu hizmeti ararken kendimizi İngilizce hosting sağlayıcılarında bulabiliyoruz. Dolayısıyla İngilizcemiz iyi değilse kullanımda ve desteğe danışmada zorluk çekebiliyoruz.
Bu durumda eğer İngilizce bilmiyorsak Türkçe hosting sağlayıcılarından faydalanmak yararımıza olacaktır. Türkçe destek veren hosting firmaları şunlardır: Turhost, Alastyr, İsimtescil, Natro, Radore, GüzelHosting ve Hostinger.
Ancak İngilizce biliyorsanız Hostinger firmasıyla da çalışabilirsiniz.
Bu durumda Hostinger’ın hem Türkçe dilinde hem de İngilizce dilinde yayın yaptığı için iki tarafta da olduğunu görebilirsiniz.
10. Geri ödeme politikaları: Geri ödeme süreleri incelendiğinde en yüksek süre ile ödeme yapan hosting sağlayıcılarının Hostinger olduğunu görüyoruz.
Sırayı 15 günlük geri ödeme ile Turhost ve Natro takip ediyor. En düşük sürelerle geri ödeme yapan hosting sağlayıcıları ise 10 gün ile Radore ve 7 gün ile İsimtescil’dir.
Geriye kalan hosting sağlayıcıları ise, yani Alastyr, geri ödeme yapmamaktadır. Dolayısıyla hizmet almadan önce iyi düşünmeniz gerekiyor.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, 2020 yılının en iyi Türk hosting sağlayıcısı hangisidir?
Değerlendirme sonucunda seçtiğimiz 7 hosting sağlayıcısı arasından performans, fiyat, destek ve çalışma süresi bakımından bir hosting sağlayıcısını en başarılı olarak seçtik. 2020 yılı için seçilebilecek en iyi hosting sağlayıcısının GüzelHosting olduğu sonucuna vardık.
# İlgili yazı: Ücretsiz Hosting | Bedava Web Hosting Veren En İyi 10 Site
Özellikle fiyatlandırma ve performans ikilisini çok iyi dengeleyen GüzelHosting yeni başlayanlar için de işletmesini taşımak isteyenler için güzel bir fırsat. Kullanım açısından da harikalar yaratan GüzelHosting harika bir müşteri deneyimi yaratacağını her şeyiyle göstermektedir.
1. GÜZELHOSTING
İkinci sıradaki Türkiye lokasyon en iyi hosting firması merkezi KKTC’de ancak sunucuları İstanbul‘da olan olan, yurt dışı lokasyonda en iyi, Türkiye lokasyonda ikinci en iyi seviyedeki, canlı destek müşteri hizmetleri olmasa da forumlarda müşteri hizmetleriyle ilgili olumlu yorumlar bulunan ve fiyat olarak da en iyi fiyatı veren GüzelHosting firmasıdır.
2. TURHOST
Birinci sıradaki en iyi hosting seçimimiz; merkezi Türkiye’de olan, yer sağlayıcı belgesi bulunan, lokal hızı en iyi seviyedeki, canlı destek müşteri hizmetleri bulunan ve fiyat olarak da ilk üçte yer alan Turhost firması.
Sonuç
Genel itibariyle en iyi hosting firması belirlenirken hız, fiyat, performans, müşteri ilişkileri gibi etkenler göz önünde bulunduruldu. Zaten bir müşterinin en çok istediği hizmetlerin başında kalite ve müşteri desteği gelir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hosting firmaları da bu yönde kendilerine çeki düzen verip veri merkezlerini güncellemekten kaçınmıyorlar.
En iyi hosting firması seçilirken ne tür etkenlerin göz önünde bulundurulduğu hesaba katıldı.
Not: Firmalar sürekli rekabet içerisinde oldukları için konu içerisinde yer alan fiyatlandırmalar ve benzeri özellikler değişkenlik gösterebilir.