Son Güncelleme Tarihi:
Bireysel emeklilik iptali için ne yapmalıyım? Bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır? Ziraat, Avivasa, Yapı Kredi, Garanti gibi bankalar tarafından uygulanan zorunlu bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır? yazımızda detaylıca öğrenmiş olacaksınız. Geleceğinizi teminat altına alabileceğiniz ve birikimlerinizin %25 devlet katkısı ile desteklendiği Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sayesinde emeklilik döneminizde kendinize ek gelir elde edebiliyorsunuz. Lakin zorunlu bireysel emeklilik dediğimiz olayı her kişi kabul etmiyor. Bunun içinde bu uygulamayı iptal etmenin yollarını arıyor. Bildiğiniz gibi bireysel emeklilik kampanyasında maaşınızdan her ay belirli bir ücret kesiliyor. Bazıları için bu anlamsız bir uygulama olarak nitelendirilebiliyor.
Bu yazımızda zorunlu bireysel emeklilik iptali için yapılması gerekenleri öğrenip, iptalini gerçekleştirebileceksiniz.
BES planına dahil edildiğiniz size bildirildikten 2 ay sonra otomatik olarak BES iptali için başvuru hakkını kazanmış olursunuz. 45 yaş altında 4a ve 4c SGK’lı çalışan bütün TC vatandaşlarının zorunlu olarak BES sistemine dahil edilmesi 9 Ocak 2017 tarihindeki yeni kanunlar ile yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna göre SGK’lı olarak çalışan kişilerin maaşlarından %3’lük bir kesinti yapılır ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırılır. Yatırılan bütün ödemeler üzerine ise %25 devlet katkısı eklenir.
Bireysel emeklilik iptali için ne yapmalıyım?
Bireysel Emeklilik Sistemi avantajları ve dezavantajları olan bir sistemdir. Bu sebeple, bazı özel durumlarda bireysel emekliliğinizi iptal etmek isteyebilirsiniz. BES müşteri hizmetlerine iptal talebinizi ilettiğiniz zaman sisteme yatırılan paranızı da geri iade alabilirsiniz. Neredeyse tüm bankaların Bireysel Emeklilik Sistemi olduğu için maaşınızı hangi bankadan alıyorsanız o bankaya iptal talebi göndermeniz gerekmektedir. 14 gün içerisinde iptal işlemini gerçekleştirerek ödemelerinizi hesabınıza iade alabilirsiniz.
Bireysel emeklilik için ödemeleri gerçekleştirdiğiniz banka ile görüşerek sözleşme imzalamanız, banka şubelerindeki bireysel emeklilik birimleri ile görüşerek e-posta yolu ile iptal sözleşmesi almanız ve e-postayı imzalayıp göndermeniz ya da ilgili telefon numaraları üzerinden bankanız ile iletişime geçmeniz iptal işlemi için yeterlidir.
Akbank Avivasa BES İptali
Akbank BES iptali için 444 25 25 numarasını aramanız ve Akbank müşteri hizmetlerine bağlanmanız gerekmektedir.
ING Bank BES İptali
ING Bank BES iptal işlemleri için 444 1 666 numarasını arayabilir ve iptal işlemi talebinizi bildirebilirsiniz.
Ziraat Bireysel Emeklilik İptali
0850 222 97 00 numarasını tuşlayarak bireysel emeklilik iptal talebinizi banka yetkililerine iletebilirsiniz.
Garanti Bireysel Emeklilik İptali
Garanti Bankası bireysel emeklilik iptali için 444 0 336 numarasını arayabilir ve müşteri temsilcilerine iptal talebinizi bildirebilirsiniz.
Yapı Kredi Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?
Yapı Kredi’nin Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkış yapmak isterseniz 0850 222 0 444 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz.
Denizbank BES İptali
Denizbank BES iptali için 0850 222 0 800 numarasından destek alabilir ve iptal talebinizi müşteri temsilcilerine iletebilirsiniz.
TEB BES İptali
TEB’in bireysel emeklilik sisteminden çıkmak için 0850 200 0 666 numaralı müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.
Halk Bankası Bireysel Emeklilik İptali
0850 222 0 400 numaralı çağrı merkezi iletişim numarasını arayarak HalkBank bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapabilirsiniz.
Vakıfbank BES İptali
Vakıfbank BES iptali için 0850 222 0 400 numarasını arayabilirsiniz. Müşteri hizmetlerine iptal talebinizi ilettikten sonra talebiniz hızlı bir şekilde değerlendirme altına alınacaktır.
Türkiye Finans BES İptali
0850 222 22 44 numarasını arayarak Türkiye Finans bireysel emeklilik sistemi iptal başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Finansbank BES İptali
QNB Finansbank bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak isterseniz 0850 222 0 900 numarasını tuşlayabilir ve müşteri hizmetlerine bağlanabilirsiniz.
İş Bankası (Anadolu Hayat Emeklilik) BES İptali
İş Bankası tarafından sunulan bireysel emeklilik sistemine dahil olduysanız ve bu sistemden çıkış yapmak istiyorsanız iptal için 0850 724 55 00 numarasını arayabilirsiniz.
HSBC BES İptali
0850 211 0 111 numarası üzerinden HSBC müşteri temsilcilerine bağlanabilir ve bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
Bireysel emeklilik iptali için dilekçe örneği
Sistemden ilk iki ay içinde ayrıldığınızda maaşlarınızın % 3’ü oranında yapılan 2 aylık kesintiyi geri alabilirsiniz. Bu süre içinde sizden yapılan kesintiler fonlarda değerlendirildiği için ve sigorta şirketleri sizden en fazla %0.85 fon işletim ücreti aldığı için maaşlarımızdan kesilen para ile tekrar bize ödenen para arasında bir fark bulunabilir. Cayma hakkı sizin sisteme dahil olduğunuz size yasal yollarla bildirildikten sonra başlar 60 gün içinde bu haktan faydalanabilirsiniz.
Örneğini yayınladığımız dilekçeden 2 adet doldurarak çalıştığınız kuruma vermemiz, daha sonra aynı dilekçeyi size mesaj, e posta, telefon, fax vs. ile bildirimde bulunan emeklilik şirketine veriniz. Cayma hakkını kullandıktan sonra 10 gün içinde belirttiğiniz hesaba kesintileriniz aktarılmak zorundadır. Bunun için son tarih 30 Haziran 2017 ye kadar 15 Nisan ve 15 Mayıs 2017’de sizden yapılan kesintiler iade edilmelidir.
CAYMA DİLEKÇESİ
ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN ÇIKMA DİLEKÇESİ
………………………………………………………………………………….MÜDÜRLÜĞÜNE
Kurumumuzda ………………….. olarak görev yapmaktayım. …/…./…… tarihinden itibaren 6740 sayılı Kanunla değişik 4632 sayılı kanun ve bu kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre, bireysel emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına otomatik olarak dahil edildim. Bireysel emeklilik kapsamından ayrılmak istiyorum. Gerek Kanun gerekse bu konuyla ilgili yönetmelik hükümleri çerçevesinde ayrılma işlemimin yapılması ve kesilen aidat tutarlarının tarafıma iadesi hususunda ; Gereğini bilgilerinize arz ederim.
Adres: Adı ve Soyadı
Telefon İmza
Kimlik No:
Bireysel emeklilik nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), aktif çalışma yaşamınız süresince yaptığınız tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirebileceğiniz ve emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarınızı koruyan bir gelir elde etmenizi sağlayan özel emeklilik sistemidir. BES kişilerin gönüllü olarak katılabilecekleri, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir oluşturan sistemdir.
BES’in amaçları nelerdir?
- Kişilerin emekliliğe yönelik olan tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ve emeklilik döneminde ek gelir sağlayarak yaşam standartlarını koruyabilmesi,
- Ekonomi için uzun vadeli kaynak yaratımı,
- İstihdam artışı,
- Ekonomik kalkınmaya katkı yapmak.
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu tarafından yürürlüğe geçirilen BES, tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişilere toplu para ya da maaş ödenmesini esas almaktadır. Sistem, Sosyal Güvenlik Kurumunda olan sağlık hizmetleri ya da diğer hizmetleri sizlere sunar. BES, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin bir alternatifi olarak değerlendirilmemelidir. BES, bu sistemin tamamlayıcısıdır.
Devlet katkısı nedir?
Ödediğiniz tüm katkı paylarının %25’ine karşılık gelebilecek tutar devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabınıza ödenir. Katılımcının takvim yılı içerisinde alabileceği devlet katkısı toplamı, o yıla ait olan toplam brüt asgari ücret tutarının %25’i ile sınırlıdır. BES’e tercih edebileceğiniz herhangi bir emeklilik şirketinden emeklilik ürünü satın alarak katılabilirsiniz.
Emeklilik şirketleri, size sisteme girme kararını etkileyebilecek olan önemli detaylar ile ilgili bilgi verirler. Emeklilik ile ilgili beklentileriniz, gelir düzeyiniz ve yaşınıza uygun emeklilik planları teklifleri sizlere şirketler tarafından sunulur. Teklifi kabul ettiğiniz zaman belgeleri uygun bir şekilde doldurarak imzalamanız ya da elektronik iletişim araçları ile onaylamanız yeterlidir. Satın aldığınız emeklilik ürünü kapsamında emeklilik şirketiniz tarafından da kesintiler yapılabilmektedir.
Emeklilik planlarınız dahilinde ödemiş olduğunuz katkı payı, planınızda öngörüldü ise kesintiler yapılır ve daha sonra emeklilik yatırım fonlarında değerlendirme altına sokulur. Birikimlerinizin hangi fon veya fonlarda değerlendirilebileceği risk ve beklenti tercihlerinize göre seçilebilir haldedir. Fon dağılımı tercihi yapmazsanız birikimleriniz, mevcut emeklilik planınız kapsamında sunulan standart fonda yatırıma sokulur. Bu fonlar, uzman portföy yöneticileri tarafından kontrol edilir. Fon portföyündeki varlıklar sizin adınıza saklanır. Emeklilik şirketi tarafından, fona uygun olan giderlerin karşılanabilmesi için fondan mevzuat dahilinde gider ve işletim kesintileri yapılabilmektedir.
Mevcut emeklilik sözleşmenizdeki katkı payı tutarlarını, emeklilik şirketinizi, emekliliğinize ait planınızı ve fonlarınızı mevzuatlar dahilinde belirlenmiş sınırlamalara göre değiştirebilirsiniz. İstediğiniz zaman katkı payı ödemelerine ara verebilir veya dilediğiniz zaman yeniden katkı payı ödemelerine başlayabilirsiniz.
BES ödemeleri nasıl alınır ve stopaj hangi durumlarda geçerlidir?
Emekli olabilmeniz için BES’e ilk giriş tarihinden itibaren 10 yıl süre ile sistemde kalmak gerekmektedir. Ayrıca 56 yaşını doldurmuş olma şartı da aranmaktadır. Bu şartları sağladıktan sonra sistemde kalarak katkı payı ödeyebilir ve böylelikle birikimlerinizin daha da fazla değer kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Emekliliğe hak kazandığınız zaman devlet katkısı ve hesaptaki birikimlerin bir kısmını veya tamamının defaten ödenmesini talep edebilirsiniz. BES’e devam ederek birikimlerinizi geri ödeme planına uygun şekilde emeklilik şirketinden kısım kısım almayı seçebilirsiniz. Birikimlerinizin bir kısmı ya da tamamı ile yıllık gelir sigortası satın alabilir ve gelir elde edebilirsiniz.
İstediğiniz an birikimlerinizi alarak sistemden çıkabilirsiniz. Sistemden çıktığınız zaman emeklilik şirketi tarafından size yapılacak olan ödemeler için elde ettiğiniz getiri tutarı üzerinden gelir vergisi yani stopaj kesintisi yapılır. Stopaj kesintilerinin oranları 10 yıl sistemde kalan ve emeklilik hakkı elde etmeden ayrılanlar için %10, 10 yıldan az kalan ve sistemde kalarak ayrılanlar için %15 ve emeklilik hakkı kazanıp sistemden vefat, maluliyet ve tasfiye gibi zorunlu sebeplerden ayrılanlar için %5’dir.