Son Güncelleme Tarihi:
Bankacı maaşları 2021’de ne kadar oldu? Bankacılar ne kadar maaş alıyor? Bankacı maaşları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için müthiş bir kaynak sunuyoruz. Banka memuru maaşları pozisyona göre değişiklik gösteriyor. Bankada bulunan çalışanların farklı farklı pozisyonları bulunuyor. Bir bankaya girdiğinizde gişe personeli, kurumsal destek personeli, müdür, güvenlik görevlisi, servis elemanı gibi çalışanlar görebilirsiniz. Bunlarına her birinin maaşı değişiklik gösterebiliyor. Tabi birde bankanın arka yüzünde çalışan analiz ve teknik elemanlar bulunur. Bu elemanlar işleri daha çok arka planda yürütürler.
Bu yazımızda banka maaşları hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. Bir bankada çalışan tüm personelin pozisyonuna göre ne kadar maaş aldığını öğrenebileceksiniz. Meslek seçmeden önce maaşları haliyle merak ediliyor. Bir hedef belirleyip o hedefe yönelmek tabi ki her zaman iyidir. Bankacı olmak isteyenler içinde bankacı maaşlarını yaklaşık olarak bilmesinde fayda vardır.
Bankacılık herkesin yapmak istediği güzel mesleklerden biridir. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de maaşlar her yıl artış göstermektedir. 2020’de artan maaşlar, 2021’de de artış gösterecektir. Bu düzen devamlı böyle seyir etmektedir.
Bankacı maaşları ne kadar?
İşe yeni başlayan bir banka memurunun maaşı 2200 TL civarındadır. İlerleyen yıllarda ise bu maaş artış göstermektedir. Ek olarak, çalışanlarının verdiği emeğe ve performansa önem veren bazı bankalar çalışanları için özel prim ve ödüller vermektedir. Tüm bu primler hesaba katıldığında en düşük banka görevlisi maaşı 3.000 TL civarında olmaktadır.
GÖREVİ | En Düşük Maaş | En Yüksek Maaş |
Banka gişe görevlisi | 2.200 TL | 4.800 TL |
Banka gişe asistanı: | 2.600 TL | 5.100 TL |
Banka müşteri temsilcisi: | 2.600 TL | 3.900 TL |
Banka şube müdürü: | 4.000 TL | 18.000 TL |
Genel müdür: | 6.000 TL | 24.000 TL |
Müfettiş maaşı: | 4.500 TL | 12.000 TL |
Şube müdürü maaşı
En yüksek maaş alan pozisyonlar arasında yer alır. Şube müdürü maaşı en düşük 7000 TL‘den başlar ve çalışılan bankaya göre 17400 TL‘ye kadar çıkabilmektedir. Bölge ve şube koordinatörlerinden sonra en yüksek maaşı banka müdürleri alır. Tüm bankanın sorumluluğunu üstlenirler. Bankacılık sektöründe gelinebilecek en yüksek pozisyonlardan biridir.
Bölge ve şube koordinatörü maaşı
Bölge koordinatörü adından da anlaşılacağı gibi birden fazla bankadan sorumlu olan kişilere denir. Bölge veya şube koordinatörleri bankacılık sektörünün en fazla kazanan kişileridir. 18000 TL ile 25000 TL arasında maaş almaktadırlar.
Müfettişlik, iç denetçilik, uzman yardımcılığı maaşı
Bu pozisyonlarda çalışanlar kariyer bakımından önceki yazdığımız pozisyonların çok daha üstünde oldukları için 3000 TL ile 6500 TL arasında maaş alabilmektedirler. Bu pozisyona ulaşmak için sabırlı olmanız ve yoğun çaba sarf etmeniz gerekir.
Gişe görevlisi maaşı
En çok merak edilen pozisyonlardan olan “Gişe yetkilisi ne kadar maaş alır?” sorusunu yanıtlarken bankada memur olarak çalışılabilecek en alt pozisyon gişe yetkilisi olduğunu da belirtebiliriz. Bu pozisyonda çalışanlar 2350 TL ile 2850 TL arasında değişen maaşlar alabilmektedirler. Başlangıç maaşı her sektörde ve firmada düşük olacağı gibi belli bir zaman dilimini atlatınca maaşlarda düzenli olarak artış görülür. Ayrıca Garanti Bankasında gişe görevlisi olan bir kişi 2350 TL maaş alırken, İş Bankasında gişe görevlisi olarak çalışan biri 2400 TL maaş alabilmektedir. Çalışılan bankanın konumu ile ilgili değişkenlik gösterebilmektedir. Banka merkezinde ya da şubesinde çalışıyor olmak da maaş yönünde belirleyici unsur olabilmektedir.
Bireysel müşteri temsilcileri maaşı
Gişe yetkilisi pozisyonundan bir üst pozisyonu olarak söyleyebileceğimiz bireysel müşteri temsilcileri, gişe görevlilerinden ortalama 250-300 TL kadar daha yüksek ücret alabilmektedirler. Bazı bankalarda ise bireysel müşteri temsilcileri için verilen görevler doğrultusunda gişe görevlilerinden çok daha yüksek maaş almaktadırlar. Ortalama maaşları 2350-3600 TL arasındadır.
Bankacı olmak için ne yapmam lazım?
Bankacı olabilmek için öncelikle üniversite mezunu olmanız gerekir. Bu koşulu sağladıktan sonra banka sınavlarına gireceksiniz. Bankalar işe alacakları kişileri bir dizi mülakatlardan geçirmektedir. İşe talip olan kişiler bu mülakatlarda uzman kişiler tarafından test edilmekte, konuşma ve iş çözme kabiliyeti, yeterlilik, güler yüzlülük bakımından bu adaylar sınava tabii tutulmaktadır. Adayların kurdukları iletişim, ikna kabiliyeti gibi hususlar uzmanlarca değerlendirilmekte ve adaylara puan verilmektedir.
Ayrıca devletin yapmış olduğu yabancı dil sınavlarından yüksek puan alan kişiler değerlendirmede daha yüksek puan almaktadır. Erkek adaylar açısından askerlik hizmetini yapmış kişiler tercih edilmektedir.
Aşağıdaki veriler, şu an Banka Personeli pozisyonunda çalışanların ortak özelliklerine göre analiz edilmiştir.
Mezun Oldukları İlk 5 Üniversite
- Anadolu Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi (İÜ)
- Trakya Üniversitesi
- Dumlupınar Üniversitesi
- Kocaeli Üniversitesi
Mezun Oldukları İlk 5 Bölüm
- İşletme: %12,1
- İktisat: %6,6
- Bankacılık ve Sigortacılık (MYO): %5,5
- Bankacılık ve Sigortacılık: %3,4
- Kamu Yönetimi: %2,6
Çalıştıkları İlk 5 Departman
- Finans: %16,9
- Personel: %5,6
- Operasyon: %3,9
- Müşteri Hizmetleri / Çağrı Merkezi: %3,5
- Genel Başvuru: %2,9
Banka çalışanlarının primleri ne kadar?
Her bankanın şubelerinde birbirinden farklı çalışma koşulları ve potansiyeli olacağından aldıkları primler değişiklik göstermektedir. Tüm bu ödemeler toplanınca banka çalışanlarının en alt kademesi ortalama aylık 3.000 TL ücret almaktadır. Devlet bankalarında çalışan banka görevlileri özel bankalarda çalışanlara göre daha yüksek maaş almaktadırlar. Devlet Bankası en alt kademe çalışanının en az aylık aldığı ücret 3.200 TL’dir.